Jaguarov dizajner Ian Cullum: Preopasno je imati velike infotaniment ekrane u automobilima!

Cullum je posebno kritičan prema velikim ekranima - 12-inčnim uređajima kakvi se sve češće ugrađuju u vozila poput Tesle

Veliki infotainment ekrani su novi sveti gral autoindustrije. Čini se da proizvođači ne mogu bez toga, a taj komad digitalije kao da je nešto bez čega kupci više ne žele, premda i sami još ne znaju čemu sve to služi. Ako se pita legendarnog Jagura Land Roverovog dizajnera Iana Culluma to pretvaranja kabine vozila u veliki iPad nema smisla, a i opasno je (to, manje-više, znamo svi). Cullum je posebno kritičan prema velikim ekranima – 12-inčnim uređajima kakvi se sve češće ugrađuju u vozila poput Tesle (i drugi prate taj trend).

– Vozite li na autocesti 150 km/h, a to je u mnogim zemljama legalno, sigurno ne želite spuštati prozore pomoću nečega što sliči na iPad ili podešavati klima uređaj. Morali biste osjetiti sve te funkcije i reagirati u djeliću sekunde – rekao je Ian Cullum. Naravno, sve to smanjuje pozornost vozača i povećava mogućnost prometne nesreće.

Unatoč tome što su na Jaguarima funkcije podijeljene na dva manja ekrana, još su zadržane i taktilne kontrole.  Sad, kad malo bolje pogledate šarenilo boja u interijeru redizajniranog modela XE, upitno je koliko sve to, također, ometa vozače i koliko brzo oni mogu pronaći funkcije o kojima priča Cullum.