Velika petorka: Najnapredniji proizvodi za domaćinstvo koje danas možemo kupiti

Pametni dom više nije pojam iz budućnosti nego stvarnost s kojom se budimo, živimo i navečer idemo spavati

Budilica pametnog telefona nekoliko minuta prije postavljenog alarma aktivira se laganom, ambijentalnom i opuštajućom glazbom uz koju će se naš mozak lakše ujutro probuditi, a zatim nam naš pametni telefon izgovara koje nas obaveze očekuju tijekom dana. Krenemo li izvan kuće, na ekranu smartphonea pojavit će se napomena da kupimo mlijeko čim izađemo iz kuće.

To je samo početak radnog ili manje radnog dana koji nam omogućuju današnji pametni telefoni. Ali, dok mi radimo svoj posao, postoje i uređaji u domaćinstvu koji su izrazito napredni, a već ih danas možemo kupiti.

Odemo li u bilo koji veći trgovački centar primijetit ćemo marljive usisivače kako tijekom cijelog dana usisavaju prašinu s podloge koja se nalazi iznad tla. I nikad ne padnu na pod, iako dođu do samog ruba. Ukoliko bismo ih smjestili u naš dom u kojem postoje stepenice, robotski usisivači se neće strovaliti prema dolje i razbiti u milijun dijelova nego će uz pomoć senzora blizine i kamera koje prepoznaju okoliš, poput današnjih automobila sposobnih da automatski sami zakoče ukoliko se ispred nas nalazi vozilo koje koči a vozač ne reagira na vrijeme, stati na vrijeme i okrenuti se u drugom smjeru. Robotski usisivač vidi i stolice i stolove, naše noge na podu, pse i mačke, djecu dok pužu po podu. Ali, to nije sve! Možemo ga programirati da svaki dan u određeno vrijeme sam krene u posao usisavanja te se zatim sam vrati na postaju za punjenje.

Pametno električno kuhalo za vodu može se povezati s pametnim telefonom putem Bluetootha te se zatim uz mobilnu aplikaciju može upravljati grijanjem vode – recimo da netom prije ulaska u stan ili u ured na poslu želite imati zagrijanu vodu, a moguće je u kuhalu održavati određenu temperaturu i do 12 sati nakon što se voda zagrije.

Čist zrak, bez mirisa i alergena moguć je uz kućne uređaje koji pročišćavaju zrak u prostorijama u kojima boravimo. Naprednost se izražava kroz kontrolu putem pametnog telefona, a uređaji su tihi i ne stvaraju buku, energetski su učinkoviti kako ne bi trošili previše energije tijekom rada. Kontrola zraka provjerava se uz pomoć laserskog senzora koji može raspoznati čestice veličine do 0,3 μm, na ekranu se uz AQI (Air Quality Indeks odnosno indeks kvalitete zraka) može prikazati vlažnost zraka i temperatura u prostoriji, a upravljanje pojedinim modelima na tržištu moguće je i putem glasa.

Vagu za mjerenje mase koriste ljudi kojima je kontrola njihove težine vrlo bitna. U međuvremenu su vage napredovale pa osim mjerenja mase mogu dati i mnoge zanimljive informacije poput količine visceralne masti, mišićne mase, kakav je bazalni metabolizam, tjelesne masnoće, koštane mase itd. Pametna vaga se putem Bluetootha spaja i na smartphone na kojem se putem aplikacije može pratiti povijest svih podataka za čak 16 osoba koje ju koriste.Četkica za zube ne mora biti samo plastika s vlaknima na koju se stavlja pasta za zube nego može biti napredan proizvod s magnetskom levitacijom namijenjenoj za višestruko prilagođeni rad vlakana, uz visokoučinkoviti motor. Omogućuju odabir između više različitih načina rada četkice, poboljšavaju čišćenje i do 40% u odnosu na klasične četkice za zube, moguće je postaviti tajmer vremena rada, snagu četkanja. Možda nećete vjerovati, ali napredne četkice za zube se mogu spojiti i na pametni telefon te na ekranu pratiti jeste li četkanjem pokrili sva područja vaših zubi, koliko ste ujednačeno četkali zube te u kojoj zoni provodite najviše, a u kojoj zoni usne šupljine najmanje vremena.