Na putu: Etno selo Karanac

To je ljupko selo usred nepregledne ravnice s tipičnim baranjskim kućama i šorovima. U njemu se razvio turizam na poseban način - nudi ugođaj koji odiše nekadašnjim izgledom i načinom života, a u selu ima nekoliko seoskih gospodarstava koja su se specijalizirala za prihvat turista

Karanac se nalazi u Baranji nedaleko od Belog Manasitra i od Osijeka je udaljen tridesetak, a od Zagreba tristotinjak kilometara. To je ljupko selo usred nepregledne ravnice s tipičnim baranjskim kućama i šorovima. U njemu se razvio turizam na poseban način – nudi ugođaj koji odiše nekadašnjim izgledom i načinom života, a u selu ima nekoliko seoskih gospodarstava koja su se specijalizirala za prihvat turista. Nude se komforne sobe, obično u tradicionalnom stilu, gastronomija s bogatim baranjskim stolom i biranim vinima, vožnja kočijom, razgledavanje, bicikliranje i drugo.

U restoranima su glavne atrakcije tipična baranjska jela, kao što su kulen, razne suhe kobasice, namaz od čvaraka, kruh od koprive, jaja sa šparogama,  čobanac, fiš paprikaš, šaran na rašljama, prženi i pohani šaran… U dvorištu restorana Baranjska kuća uređena je “Ulica zaboravljenog vremena” – niz kućica uređenih kao nekad: seoska soba, brijačnica, krčma, kovačnica, postolar, mlin… Bilo da ste u restoranu unutra ili na terasi s pogledom na šarane koji se peku na rašljama, osjetit ćete ugođaj pravog hedonizma ravnice, posebno kad vam na uho zasviraju  tamburaši.

Inače, u tom kraju posebnost je da kuće gledaju na ulicu svojom bočnom stranom, a pružaju se u dužinu prema dvorištu. Tako se radilo jer se porez plaćao prema širini kuće uz cestu. Baranjske kuće na svojoj dužoj, dvorišnoj strani imaju karakterističan trijem sa stupovima, a bočna strana koja gleda na ulicu obično nema samo trokutasto potkrovlje, nego su dodani valoviti ukrasi. Neki čak i danas, kad grade moderne obiteljske kuće, dodaju detalje koji podsjećaju na taj osebujan stil.

Baranjska vina su poseban brend, a nalazimo ih u nekoliko vinarija i obiteljskih podruma u Karancu i okolici, kao uostalom i drugdje u Baranji.

Iz Karanca je lako poduzeti izlete na druge baranjske atrakcije. Najveća je Park prirode Kopački rit, poplavno područje nastalo djelovanjem Dunava i Drave, u kojem živi 293 vrsta ptica, više od tri četvrtine ukupne ornitofaune Hrvatske. Gospodar neba ondje je orao štekavac, grabežljivica s rasponom krila do dva i pol metra. Klasična tura Kopačkim ritom uključuje vožnju brodom uz promatranje ptica, vožnju vlakićem i šetnju drvenim stazama na stupovima podignutim iznad močvare. A izvan zaštićenih područja cijela je Baranja raj za lovce.