Na putu: Muzej Staro selo Kumrovec

Stalne etno izložbe su Zagorska svadba, Život mladog bračnog para, Od konoplje do platna (tkanje), Kovački zanati, Kolarski obrt, Lončarstvo, Od zrna do pogače, vinarstvo...

Muzej Staro selo Kumrovec jedini je hrvatski muzej na otvorenom koji je u samom srcu sela Kumrovca, pokraj rodne kuće Josipa Broza Tita, okružen naseljenim kućama. Praktički se ne vidi granica između muzeja i okolice. Muzej Staro selo prikazuje kako je zagorsko selo izgledalo krajem 19. i početkom 20. stoljeća. U starinskim kućama prikazan je tipičan inventar i opisan život, a prikazani su i tradicijski obrti. Tu se održava mnogo prezentacija i radionica te kulturnih i etnoloških programa, što također privlači posjetitelje. Stalne etno izložbe su Zagorska svadba, Život mladog bračnog para, Od konoplje do platna (tkanje), Kovački zanati, Kolarski obrt, Lončarstvo, Od zrna do pogače, vinarstvo, licitari, Rodna kuća Josipa Broza, Dječje drvene igračke i pučke svirale, Privatna zbirka vlč. Milana Juranića, Stara pučka škola i druge.

U Kumrovcu su i Galerija i atelier Popijač gdje stvara samostalni umjetnik Izidor Popijač – Žiga i sinovi Petar i August Popijača – akademski kipari. Umjetnička djela stvaraju po inspiraciji i narudžbi kupaca. Posjetitelji mogu pod stručnim vodstvom umjetnika razgledati postav galerije, atelier te okućnicu u kojoj su jezero i eko-art park.