Na putu: Nacionalni park Risnjak

Masiv Risnjaka s najvišim vrhom na 1528 metara izdignuo se nad nepreglednim zelenilom goranskih šuma, a s njega se pružaju vidici na  Kvarnerski zaljev, Istru i susjednu Sloveniju sve do Julijskih Alpa

Onaj tko želi doživjeti istinsku ljepotu Gorskoga kotara treba posjetiti jedini nacionalni park u toj regiji – Risnjak. Masiv Risnjaka s najvišim vrhom na 1528 metara izdignuo se nad nepreglednim zelenilom goranskih šuma, a s njega se pružaju vidici na  Kvarnerski zaljev, Istru i susjednu Sloveniju sve do Julijskih Alpa. U okviru nacionalnog parka su i vrh Snježnik s 1506 metara, također sjajan vidikovac i vrh koji je dobio ime po tome što se njegova bijela kapa duboko u proljeće dobro vidi iz Rijeke, te izvor Kupe, jedno od najjačih i najdubljih hrvatskih vrela – na nadmorskoj visini od samo 321 metra nalazi se prekrasno jezero zeleno-plave boje. Najbliži prilaz vrhu Risnjaka je ulaz Vilje kraj Gornjeg Jelenja, Snježniku s Platka, a izvoru Kupe iz naselja Razloge, 15 km udaljenog od Crnog Luga, gdje je sjedište Nacionalnog parka. Inače, gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.

U NP-u Risnjak žive i velike zvijeri vuk, medvjed i ris. Zadnji autohtoni ris ustrijeljen je još u 19. stoljeću, a ta skrovita životinja koju danas nalazimo na Risnjaku potomak je unesenih primjeraka iz Slovačke, koji su pušteni u prirodu kraj Kočevja u susjednoj Sloveniji.