Na putu: Kamačnik, Vražji prolaz i Zeleni Vir

Kamačnik je potok koji je svoju sutjesku usjekao u masiv Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru rušeći se manjim slapom jer je na ulazu u kanjon pregrađen i tako je stvoreno jezero

Zaštićeni krajolik Kamačnik nalazi se u Vrbovskom, prvom većem mjestu Gorskoga kotara kad u tu regiju ulazimo iz smjera Zagreba. Kamačnik je potok koji je svoju sutjesku usjekao u masiv Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru rušeći se manjim slapom jer je na ulazu u kanjon pregrađen i tako je stvoreno jezero. Šetnica počinje od ušća i po stazi, odnosno drvenim mostićima nad vodom blago se penje oko sat vremena laganog hoda do izvora Kamačnika,  tipično kraškog jezerca u koje voda dolazi iz potopljenog špiljskog kanala.

Sličan Kamačniku je Vražji prolaz kraj Skrada, također u Gorskom kotaru, kanjon dugačak 800 metara i divljiji od Kamačnika. Između visokih stijena probija se potok Jasle i svojim djelovanjem oblikuje kamen, a posjetitelji prolaze pokraj i iznad potoka po stubama i mostićima.

Na kraju Vražjeg prolaza je špilja Muževa hižica, nazvana po mužu, tj. muškarcu – vođi skupine koja se u vrijeme najezde Turaka tamo skrivala. Špilja je dugačka oko 200 metara i bogata sigama, a na njezinu kraju je jezerce u kojem je nađena čovječja ribica. Ipak, u špilji do danas nije postavljena rasvjeta.

Zeleni vir se nalazi u brdu iznad ulaza u Vražji prolaz. To je veliki slap koji se ruši niz stijenu i daje zelenkastu boju vode. Tamo je i polušpilja s jezerom ograđenim 1922. godine branom, radi opskrbe hidroelektrane koja radi i danas, tzv. Munjare, a nalazi se pokraj ulaza u Vražji prolaz.