VIDEO: Učenica inicirala postavljanje 3D pješačkog prijelaza u blizni škole

U britanskom Cambridgeu su planirali oslikati ove pješačke prijelaze na cestama, ali ipak nisu to učnili. Odustali su jer se boje da će neki vozači misliti da se radi o stvarnim uzdignutim površinama na cesti

Od svih stvari koje uzrokuju nesreće, prebrza vožnja je svakako na vrhu popisa. Nisu svi vozači dovoljno odgovorni za praćenje i pridržavanje postavljenih granica brzine. Čak i uz prisutnost znakova za zaustavljanje i upozorenja o školskim zonama, neki vozači ne razmišljaju o posljedicama svojih postupaka.

Takav je problem grada Medforda u Massachusettsu i prepoznala ga je djevojčica od deset godina. Naime, mlada djevojka po imenu Isa vidjevši problem na svom području pronašla je i rješenje – trodimenzionalne pješačke prijelaze.

Izgleda da je 3D pješačka staza održivo rješenje za smanjenje brzina u područjima gdje su pješaci i djeca često prisutni. 3D prijelaz stvara optičku iluziju zbog koje će vozači misliti da prelaze povišene uspornike. Djevojčica se dosjetila kako riješiti problem u blizini svoje škole.

Ovaj koncept je popularan i širi se u svijetu, ali ima i kritičara – naime, u britanskom Cambridgeu su planirali oslikati ove pješačke prijelaze na cestama, ali ipak nisu to učnili. Odustali su jer se boje da će neki vozači misliti da se radi o stvarnim uzdignutim površinama na cesti i početi panično skretati.