Indonezija mijenja svoj glavni grad jer Jakarta tone u more?!

Grad bi mogao biti trajno poplavljen do 2050. godine, a očekuje se da će se razina mora povećati za barem 50 centimetara ili za potencijalno čak 1,5 m

Otkad Indonezija postoji, čak i u kolonijalnim vremenima, Jakarta je bila njezina prijestolnica. No, 10-milijunski obalni grad koji se nalazi na sjevernoj obali Jave uskoro će izgubiti taj naslov, zahvaljujući ozbiljnim infrastrukturnim i ekološkim izazovima.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo odlučio je u ponedjeljak, nakon sastanka vlade, da nastavi prema dugo očekivanom planu. Ideja o preseljenju glavnog grada proteže se još od prvog predsjednika zemlje Sukarnoa i 1945. kad su Indonežani stekli neovisnost od Nizozemaca. Ideja konačno postaje stvarnost jer je grad dostigao točku prekretnicu sa zagušenjima, zagađenjem zraka i klimatskim promjenama.

Zapravo, prema nekim stručnjacima Jakarta se smatra najbrže tonućim gradom na svijetu. Da su u pravu govore i činjenice da je grad, čiji su neki dijelovi već ispod razine mora, potonuo skoro 4 metra u posljednjih 30 godina.

Grad bi mogao biti trajno poplavljen do 2050. godine, a očekuje se da će se razina mora povećati za barem 50 centimetara ili za potencijalno čak 1,5 m prema procjeni Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske.

Sve je to razlog za premještanje glavnog grada – ali to neće biti lagan zadatak. Prije svega, to će koštati 33 milijarde dolara. Premještanje ne samo da zahtijeva izgradnju novih vladinih ureda i veleposlanstava, nego zahtijeva premještanje svih ljudi koji rade u tim zgradama.

S obzirom na to, on misli da je to dobra ideja, čak i nužna. Od 2008. godine tvrdi da Indonezija treba požuriti i premjestiti svoj glavni grad. Trenutno u gradu ima previše urbanog razvoja: previše ljudi, automobila i zgrada. Uklanjanje svih aktivnosti vlade povezanih s glavnim gradom može samo pomoći u oslobađanju od toga. Grad je konačno pokrenuo svoj sustav masovnog prijevoza krajem ožujka kako bi pomogao ublažiti dio problema prometa.

Nedavna urbanizacija također se proteže izvan granica grada. Uklanjajući poljoprivredna polja na jugu i zamjenjujući ih stambenim i komercijalnim područjima, kao i industrijskim kompleksima, stvari su se promijenile. To znači da kada dođu kiše, koje su obilne u tom dijelu svijeta, poplavne vode nemaju kamo otići. Zato grad poplavljuje svake godine, a čak 13 rijeka prolazi kroz njega.

Do sada, vlada nije objavila kada će se taj potez dogoditi ili gdje će biti sljedeći glavni grad ali Jakarta ne bi bila napuštena jer Vlada predviđa da će postati indonezijski New York – financijsko srce zemlje. Barem dok se još održava na površini…