Arhitektura: Najvažnije europsko priznanje ide francuskim timovima koji su obnavljali zgrade u Bordeauxu

Za nagradu je konkuriralo i 13 projekata iz Hrvatske, ali oni ove godine nisu uspjeli ući u uži izbor

Projekt obnove stanova triju velikih stambenih zgrada iz 1960-ih u Bordeauxu dobitnik je najvažnijeg europskog priznanja za suvremenu arhitekturu, prestižne nagrade Mies van der Rohe koja se dodjeljuje svake dvije godine. Taj naizgled jednostavan zadatak, zapravo je opsežan i zahtjevan, a izvrsno su ga izveli francuski arhitektonski timovi iz studija Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassal Architectes i Christophe Hutin Architecture. Naručitelj je AQUITANIS, javni ured za stanovanje u Bordeauxu. Zgradama su na fasadu dodali galeriju, takozvani zimski vrt, te balkon svakom stanu. Rezultat je 530 svjetlijih, prostranijih i ugodnijih stanova za život. Od ukupno 383 nominiranih arhitektonskih ostvarenja iz 38 zemalja, povjerenstvo na čelu s danskom arhitekticom Dorte Mandrup na samom početku ove godine u uži je izbor odabralo 40 kandidata, da bi u veljači objavili i listu od pet finalista, a nagrada je dodijeljena u Paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni, koji je taj slavni arhitekt projektirao kao njemački paviljon za međunarodnu izložbu u Barceloni 1929.

Za nagradu je konkuriralo i 13 projekata iz Hrvatske, među kojima su Dinko Peračić s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u nastajanju u Rijeci, Davor Bušnja i Ladanjski sklop nonA u Konštarima na Pelješcu, Idis Turato i Bazen u Vukovaru, Mia Roth Čerina i Tonči Čerina s Osnovnom školom u Popovači, Bogdan Budimirov i njegova Kuća za dvoje u Perjavici u Zagrebu te Gorana Giljanović i Eugen Popović sa Stadionom Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji. No u najužem krugu su završili po jedan projekt iz Albanije, Belgije, Francuske, Njemačke i Španjolske. Ono što ovu godinu čini pomalo drugačijom je to što su u finalu bile mahom adaptacije starih objekata, kao i oni novi koji korisnicima dopuštaju da ih koriste na neuobičajen način.

Predstavljamo i ostala četiri projekta koja su ušla u finale:

– Rekonstrukciju trga Skenderbeg u Tirani potpisuje studio P51N4E iz Belgije. Na tom glavnom gradskom trgu se sada nalaze kamene ploče iz svih dijelova Albanije, a okružuje ga 12 novih malih vrtova zbog čega ga autori projekta nazivaju urbanim ekosistemom.

– Na stambeno-poslovnom projektu iz Berlina, Terrassenhaus, zajedno su radili njemački arhitekti iz studija Brandlhuber+ Emde, Burlon i Muck Petzet Architekten. Tipologija terasaste zgrade proizašla je iz zahtjeva naručitelja da vanjski prostor bude dostupan svima, ne samo stanarima, pa su tako nastale otvorene zajedničke terase.

– Auditorij i kongresni centar Plasencia u Španjolskoj dizajnirao je španjolski studio SelgasCano na razmeđu između grada i prirode. Izgrađen je na uzvisini kako bi se očuvala zelena površina u njegovoj okolini.

– PC Caritas naziv je novo-starog višenamjenskog javnog objekta u Belgiji koji je dugi niz godina bio dom psihijatrijske bolnice. Rekonstrukcijom i djelomičnim rušenjem, zgrada je dobila novi život, no i sačuvala sjećanje na svoju kompleksnu povijest. Projekt potpisuje francusko-belgijski studio Architecten de Vylder Vinck Taillieuin.