Najkvalitetniji automobili po J.D. Poweru: Škoda Octavia, VW Up!, Peugeot 3008, Opel Insignia…

Prati se broj problema na 100 vozila i ukupno je najbolji Peugeot sa 77 problema na 100 automobila, a najlošija marka je BMW sa 181 problemom na 100 vozila

Najpoznatije istraživanje kvalitete proizvoda, J.D. Power, pratilo je prošle godine u Velikoj Britaniji čak 11.000 vlasnika automobila. Obzirom da se radi o automobilima koji se prodaju na europskom tržištu s istim komponentama (nerijetko je jedina razlika ugradnja upravljača na desnoj strani vozila) i nama je ovo istraživanje zanimljivo. Vozila su  stara od 12 do 36 mjeseci. Već smo pisali o tome da je najviše problema bilo s kvarovima infotainment sustava, a sad ćemo prenijeti i pobjednike po klasama, odnosno najpouzdanije automobile. J.D. mjeri čak 177 parametara na vozilima u osam velikih kategorija: eksterijer vozila; iskustvo u vožnji; opcije opreme/kontrolne tipke/displeji; audio/komunikacija/zabava/navigacija; sjedala; klima-uređaji/grijanje/hlađenje; interijer; motor/mjenjač. Prati se broj problema na 100 vozila i ukupno je najbolji Peugeot sa 77 problema na 100 automobila, a najlošija marka je BMW sa 181 problemom na 100 vozila.

Što se pojedinačnih pobjednika tiče, u nastavku je lista najkvalitetnijih automobila i onih koji su im dovoljno blizu da ih je J.D. Power nazvao pratiteljima.

 

Mikro automobili

Pobjednik: VW Up!

Pratitelji: Hyundai i10, Peugeot 108

Kompaktni automobili

Pobjednik: Škoda Octavia

Pratitelji: Seat Leon, Ford Focus

Kompaktni SUV-ovi

Pobjednik: Peugeot 3008

Pratitelj: Honda CR-V

Srednja klasa

Pobjednik: Vauxhall/Opel Insignia

Pratitelji: Mercedes-Benz C-Class, VW Passat

Monovolumeni

Pobjednici: Ford C-Max/Grand C-Max

Pratitelji: Vauxhall/Opel Zafira, Citroen C4 Picasso/Grand C4 Picasso

Mali gradski automobili

Pobjednik: Peugeot 208

Pratitelji: Hyundai i20, Ford Fiesta

Mali SUV-ovi

Pobjednici: Vauxhall/Opel Mokka/Mokka X

Pratitelji: Peugeot 2008, Nissan Juke

Veliki i premium automobili

Pobjednik: Mercedes E klasa