Bliži li se kraj za Teslu: Ako ovako nastavimo čeka nas sudbina Saaba!

Svakih mjesec dana Tesla prijavi više od 200 milijuna dolara minusa. Tako neće još dugo

Možete o Tesli i električnim automobilima misliti što hoćete, ali suvlasnik i direktor tvrtke Elon Musk od tog je proizvođača automobila napravio svjetsku priču. Danas je Model 3 najprodavanija premium limuzina srednje  klase u Europi, a Musk je popularniji od filmske zvijezde s hollywoodske  A liste. Međutim, slava i prodajne brojke ne znače ništa ako ih ne prati profit, a samo je u prva tri mjeseca ove godine Tesla u minusu više od 700 milijuna dolara. Svakih mjesec dana Tesla prijavi više od 200 milijuna dolara financijskih gubitaka. Sve je to motiviralo Muska na još jednu javnu objavu, ovaj put apokaliptičnu:

– Bez drastičnih ušteda čeka nas sudbina Saaba, Deloreana, i Pontiaca!

Znate i sami što to znači, ključ  u bravu i zatvaranje tvornice. Tesla je na burzi prikupio 2.7 milijardi dolara svježeg kapitala, ali to neće biti dovoljno da zakrpa sve rupe. Kompanija jednostavno troši mnogo više nego što zarađuje. Poslovni model nije dobar pa Musk traži od svakog zaposlenika da predloži uštede.

Karizmatični Musk čak je spavao na podu tvorničke linije Tesle i osobno pregledavao proizvedene automobile kako bi utjecao na povećanje kvalitete proizvoda, koji su često ispod razine i cijene premium proizvođača. Sad su on i kompanija stjerani u kut i vode možda i posljednju bitku za spas tvrtke i obraza. Gerilske mjere neće više pomoći, možda je vrijeme da nađe dobrog računovođu. Svi veliki proizvođači automobila imaju jednu takvu osobu, a nerijetko je ona i glavni direktor tvrtke.