Biciklijada Srce Velebita: Nezaobilazna bike avantura za sve MTB bicikliste!

Biciklijada je na rasporedu od 24. do 26. svibnja uz brojne popratne programe

Na nekoliko minuta od silaska s autoceste A1 (Zagreb-Split-Dubrovnik), izlaz Sveti Rok, dočekuje nas netaknuta priroda općine Lovinac podno mitskog Velebita i njegovih najviših vrhova i najsvetijeg među njima – Svetog Brda (1751 m).

Imati ćete jedinstvenu priliku upoznati predivnu Majstorsku cestu, zaboravljenu prometnicu koja je još 1832. god. povezala južnu i sjevernu Hrvatsku. To je transvelebitska prometnica koja vodi od sela Sv. Rok u Lici preko Malog Alana ispod vrha Tulove Grede do Obrovca u Dalmaciji. Ova makadamska prometnica građena je po pravilima koje vrijede i u današnjoj gradnji autocesta – uspon nigdje nije veći od 5,5 %! Da citiramo autore Laru Černički i Stašu Forenbahera: Bez imalo pretjerivanja može se reći da je Majstorska cesta preko Malog Alana najljepša i najvrjednija brdska prometnica u Hrvatskoj.

Za vrijeme Domovinskog rata hrabri pripadnici 1. Gardijske brigade Tigrovi držali su položaje i na vrhovima Južnog Velebita. Ovdje je stradao njihov legendarni zapovjednik Damir Tomljanović-Gavran i još desetina pripadnika Tigrova. U spomen na ove hrabre mladiće postavljene su spomen-ploče duž Majstorske ceste, a kapelica niže Tulovih Greda posvećena je Gavranu.

U ovom surovom, a istovremeno prelijepom krajoliku sniman je njemački western serijal o poglavici Apača Winetou, vrlo popularan i kod nas 60-tih godina. Kuriozitet je na jednoj strani ceste spomenik podignut poglavici Winetou, kojeg je utjelovio gluma Pierre Brice, a s druge strane poštanski sandučić naslovljen na Karla Maya, njemačkog pisca koji ga je izmislio. Poruke koje posjetitelji u njemu ostavljaju su na njemačkom jeziku, očito su to njemački turisti, koji ciljano dolaze na Tulove Grede Majstorskom cestom iz svojih hotela i apartmana na obali.

Upravo u tom okruženju prije tri godine krenula je prva biciklijada Srce Velebita. Ove godine bicikliste očekuje niz novosti. Trodnevni program uključuje i uspon na vrhove Tulove grede i Zir biciklom i pješice, popularno nazvano bike & hike. Organizirane su i nove staze za one najspremnije i uvijek željne novih izazova.

Osigurano vam je uživanje na stazama na kojima se vozi biciklijada Srce Velebita od 24. do 26. svibnja, od najlakše ravničarske po poljima lovinačkog kraja Green Grass of Lika i River deep mountin high“uz rijeku Ričicu, do onih zahtjevnih Simply the best, Mile Vode i Road to hell, od kojih svaka dijelom ide prelijepom Majstorskom cestom.

Atraktivan after bike program odvija se u Hostelu Sveti Rok – večernja prezentacija i razgovor sa Srećkom Vukovom, pokretačem Via Adriatica Trail – pješačkog planinarskog puta hrvatskim planinama jadranskog podneblja u duljini od 1070 km. Zabava se nastavlja na izletištu Cvituša u Lovincu, koje je svake zime sve popularnije ličkom skijalištu), uz bogatu gastro ponudu ličkih specijaliteta i proizvoda lokalnih OPG-ova, nagradne igre, glazbu i logorsku vatru pod zvjezdanim nebom s pogledom na vrhove Velebita. Sportska ponuda uključuje najam klasničnih i električnih MTB bicikala i atraktivni zip-line.

Srce Velebita nisu samo MTB biciklijade, one su mjesto dobrih vibracija i druženja kojima se MTB vozači vjerno vraćaju. Velebitske surove stijene, makadam, šumski putevi, ali i pitome staze uz potoke, jezera i vrela nude za svakoga ponešto, uvijek nezaboravno!

Dođite i Vi, bilo da ste biciklist rekreativac, planinar ili šetač željan dobrog društva u predivnoj prirodi. Više detalja o programu te prijave za sudjelovanje pronađite na: www.outdoorlab.hr ili FB stranicama Srce Velebita i OutdoorLab.

Pogodnosti za sudionike biciklijade koji su članovi HAK-a:

Hostel Sv. Rok

http://www.hostelsvetirok.com

– 10% na smještaj i hranu

Izetište Cvituša

http://lito.lovinac.hr/nodes/nodes/homepage

– 10% na usluge najma klasičnih i el. MTB bicikala, zip-line, organizaciju bike & hike izleta

Hotel i Villa Vicko sa restoranom 4 Ferala u Starigrad Paklenici http://www.hotel-vicko.hr

– 10% na noćenje s doručkom u Hotelu i Villi Vicko (za gotovinsko plaćanje)

– 15% na večeru u restoranu „4 Ferala“ (za gotovinsko plaćanje) i 10% (za kartice)

Protea Sport           

http://www.proteasport.hr

– 15% na redovne cijene bicikala, opreme, dijelova i odjeće