Italija ide korak dalje u zaštiti motociklista: Na ceste se instaliraju posebne ograde koje sprečavaju teže ozljede!

Ograde uz cestu su nerijetko toliko visoke da se ispod njih može zaglaviti ljudsko tijelo i mogu nastati teške ozljede

Izlijetanje motociklista s ceste je iznimno opasno jer je njihova zaštita minimalna. Mnogo štete mogu nanijeti i ograde uz cestu, ako nisu rađene s idejom da treba zaštiti i motocikliste. Naime, ograde su nerijetko toliko visoke da se ispod njih može zaglaviti ljudsko tijelo, a prilikom izlijetanja i pada s motocikla, pri velikoj brzini, udarac u takvu ogradu može biti koban, odnosno može oštetiti vitalne organe.

Zbog toga Italija ide korak dalje i nova vladina uredba registrirana je na tamošnjem Revizorskom sudu. Ova odluka, uz trenutne ograde, predviđa obvezu ugradnje posebnih barijera uz cestu, koje će popuniti prostor do ceste i efikasnije zaustaviti motocikliste u slučaju pada. Dodatci na postojeće ograde idu na zavoje čiji je radijus manji od 250 metara, u slučaju građevinskih intervencija na postojećim dionicama cesta te na dionicama cesta na kojima je u prethodne tri godine došlo do najmanje pet nesreća sa smrtnim slučajevima ili teškim ozljedama motociklista.

Ne bi bilo loše učiti iz ovog talijanskog primjera i vidjeti mogu li se slične ograde implementirati na cestama u Hrvatskoj!