Vukovarski Give Me 5: Dođite vidjeti umjetnike na djelu!

Ovogodišnji moto festivala je Give Me 5 jer dolazi pet poznatih svjetskih umjetnika koji će od 1. do 15. lipnja oslikavati pročelja pet vukovarskih zgrada

Prije dvije godine 3D umjetnik iz Slavonskog Broda Filip Mrvelj oslikao je pješački most preko rijeke Vuke u Vukovaru. Prekrio ga je slikom urušenog drvenog mosta, koja dobiva 3D efekt kada se promatra kroz kameru. Umjesto uobičajenog, svakodnevnog prijelaza Vuke, Vukovarci su se zabavljali preskačući s letvice na letvicu ostataka „virtualnog“ mosta, a time se ujedno rodila i ideja o budućim oslikavanjima Vukovara. Grad Vukovar je podržao inicijativu i u suradnji s tvrtkom Planet Street Painting iz Nizozemske 2017. započeo je VukovArt, festival u sklopu kojeg su te godine u Vukovaru stvarala neka od najvećih svjetskih imena 3D ulične umjetnosti. Želja je organizatora bila mijenjati imidž Vukovara, koji se dominantno još uvijek nažalost ograničava na rat, te stvoriti galeriju na otvorenome i time postaviti grad na kartu europske i svjetske ulične umjetnost kao i promovirati ga kao luku umjetnosti otvorenu za sve. U svom drugom izdanju 2018. VukovArt je doveo ulične umjetnike koji su, pod motom VukovArt goes vertical, oslikali stambene zgrade u Borovu Naselju. Svoje su vizije trajno na vukovarskim zidovima ostavili Marina Capdevila iz Španjolske, Ricky Lee Gordon iz Južnoafričke Republike, Vera Bugatti i Fabio Fedele iz Italije, Ella i Pitr iz Francuske te dvojica hrvatskih umjetnika, Chez i Sarme. Tako je Vukovar dobio pet murala koji ukupno prekrivaju gotovo 700 četvornih metara. Ovogodišnji moto festivala je Give Me 5 jer dolazi pet poznatih svjetskih umjetnika koji će od 1. do 15. lipnja oslikavati pročelja pet vukovarskih zgrada. Organizatori nam kažu da se radi o dvije stambene zgrade u Županijskoj ulici, na šetnici uz Dunav, te o tri ponovo u Borovu Naselju. Odabir lokacija ide tako da ih predlažu organizatori, potom ih odobrava Grad Vukovar i konačnu riječ imaju stanari. S odobrenjem stanara zgrada koje se oslikavaju nisu imali nikakvih problema, dapače, kažu nam, murali su u Vukovaru odlično prihvaćeni. U Vukovaru će ovoga lipnja stvarati Thiago Mazza iz Brazila, koji u gradski prostor unosi prirodu. Zabou je Francuska umjetnica koja sprejom radi velike crno-bijele potrete na kolorističkoj pozadini. WD (Wild Drawing) dolazi iz Indonezije, a rad dovodi u interakciju s mjestom na kojem stvara pa tako možemo očekivati i da će reagirati na Vukovar, kao i belgijski umjetnik Mehsos koji inspiraciju nalazi u životinjskom svijetu zemlje u kojoj radi. Vukovar će dobiti i mural domaćeg poznatog uličnog umjetnika Lonca koji je prepoznatljiv po realističnim muralima, koje većinom radi sprejom, no za Vukovar najavljuje da će miješati tehnike spreja, akrila i kistova.

Osim što će Vukovarci na svojim ulicama moći pratiti radove u nastajanju, tu su još i polumaraton koji je otvoren za sve građane i održava se 1. lipnja, a istoga dana navečer je i koncert Vukovarca Generala Woo. Radionica na kojoj će se djeca educirati o uličnoj umjetnosti, pod nazivom Kredica, održat će se 3. lipnja. U sklopu nje će crtati kredom, no nadamo se da će ih ono što nauče i radovi koji će u njihovom gradu ostati zahvaljujući VukovArtu, potaknuti da i sami oslikavaju ulice svoga grada.