Utrka s Japancima: Kina predstavila prototip Maglev vlaka koji će ići 600 km/h!

Vlak bi mogao proći dionicu između Pekinga i Šangaja (1213 km) za samo tri i pol sata

Vodeći proizvođač vlakova u Kini predstavio je prototip Maglev vlaka koji će moći prevesti putnike brzinom do 600 km/h. Vlak koji je razvila državna kineska  željeznička korporacija (CRRC) sada će ući u razdoblje testiranja, prije nego što se krene proizvodnja koja bi trebala početi 2021. godine.

Brzina od 600 km/h je fascinantna – vlak bi mogao proći dionicu između Pekinga i Šangaja (1213 km) za samo tri i pol sata. Vlak će dosegnuti te brzine zahvaljujući Maglev dizajnu, s kojim juri na magnetskim zračnim jastucima umjesto da koristi klasične kotače koji su u stalnom kontaktu s tračnicama. Kina već ima najbržu svjetsku komercijalnu uslugu Magleva, koja doseže 437 km/h na 30-kilometarskom putovanju između šangajske zračne luke i centra grada.

Prototip CRRC-a (China Railway Rolling Stock Corporation), koji je prvi put najavljen 2015., neće biti prvi vlak koji će doseći takve brzine. Još u 2015. Japan je postavio novi svjetski rekord u brzini s vlastitim Maglev vlakom koji je dosegao 603 km/h te trenutno gradi željezničku prugu, između Tokija i Nagoye, koja bi trebala biti otvorena 2027. godine. Prosjek tog vlaka bi trebao biti 505 km/h.