Njemački dokumentarni film: Neugodna istina o litiju i električnim automobilima!

Umjesto ekskluzivne električne mobilnosti autori dokumentarca zalažu se za bolji i pristupačniji javni prijevoz te car sharing opcije

Na njemačkoj televiziji ARD će 3. lipnja biti prikazan zanimljiv dokumentarac Može li električni automobil spasiti okoliš? Njemački novinari imali su priliku vidjeti film i svi spominju da je iznimno zanimljiv, odnosno da baca novo svjetlo na električnu mobilnost. Visoki produkcijski budžet omogućio je autorima da snimaju i na drugim kontinentima pa su posjetili rudnik litija u Argentini, u regiji Jujuy. Kao što znate, litij je ključni sastojak baterija u električnim automobilima (ali i u mnogim drugim baterijama). Uglavnom, autori dokumentarca tamo su pronašli zabrinjavajuće dokaze o negtivnom utjecaju na okoliš. Za iskopavanja se koriste ogromne količine vode, ali i opasnih kemikalija. Toksična prašina utječe na lokalnu poljoprivredu i stočarstvo, a i na zdravlje ljudi.

Autori dokumentarca razgovarali su s političarima i zagovornicima Teslinih vozila, koji o načinu iskopavanja litija ne znaju baš ništa i bezuvjetno tvrde da su električni automobili čisti. Umjesto ekskluzivne električne mobilnosti autori dokumentarca zalažu se za bolji i pristupačniji javni prijevoz te car sharing opcije.