Nema više probušenih guma: Od 2024. godine vozit ćemo na gumama koje nisu punjene zrakom!

Michelinove gume montiraju se na obične naplatke i nikakva posebna prilagodba nije potrebna. Umjesto zraka masu vozila će podupirati fleksibilni gumeni kompoziti

General Motors, američki proizvođač automobila, i Michelin, jedan od najvećih proizvođača guma, počinju testiranje guma koje nisu punjene zrakom. Umjesto zraka masu vozila će podupirati fleksibilni gumeni kompoziti. O točnoj strukturi materijala, naravno, ni riječi jer je to ipak Michelinova tajna, a ova tvrtka svoj proizvod naziva UPTIS – Jedinstveni sistem gume otporan na punkcije ili – bušenje. Dakle, s ovim gumama bi trebali završiti problemi s bušenjem, ispuštanjem zraka, odnosno problemima tog tipa u vožnji, a tako će se produžiti i njihov radni vijek.

Michelinove gume montiraju se na obične naplatke i nikakva posebna prilagodba nije potrebna. U Michelinu procjenjuju da će ove gume imati i pozitivan utjecaj na okoliš jer se godišnje 20 posto guma baci zbog rupa koje se ne mogu zakrpati ili zbog pretjernog habanja guma uzrokovanog vožnjom s nepropisnim tlakom zraka u njima.  Unatoč tome što je General Motors tehnički partner u projektu, Michelin će ove gume distribuirati svim partnerima u automobilskoj industriji, odnosno zadržava intelektualno vlasništvo.