Od 1. srpnja svi novi električni automobili morat će imati akustičnu podlogu!

Cilj je upozoriti sve sudionike u prometu (pješake, bicikliste...) na dolazak automobila, a minimalna razina zvuka mora biti 56 decibela

Ako ste imali priliku sjesti i voziti se u električnim automobilima onda i sami znate, da osim prigušenog zujanja koje podsjeća na dosadnog komarca koji vam se vrzma oko uha, drugih zvukova i nema. Izaberite najtišeg političara u parlamentu, onoga koji se za govornicom pojavljuje rijetko poput prvaka opere u narodnjačkom klubu! Eto, toliko su auditivno skromni električni automobili. Motor je gotovo potpuno tih, a izvana ga je nemoguće čuti. Europski zakonodavci stoga su odlučili da sva nova električna vozila u EU moraju od 1. srpnja proizvoditi umjetni zvuk i to nazivaju Acoustic Vehicle Alert System (AVAS).

Cilj je upozoriti sve sudionike u prometu (pješake, bicikliste…) na dolazak automobila, a minimalna razina zvuka mora biti 56 decibela – što je jednako akustičnoj podlozi koju stvara električna četkica za zube. Također, AVAS će se (samo)aktivirati pri brzini većoj od 20 km/h. Dakle, svi automobili kupljeni iza 1. srpnja bit će opremljeni umjetnim zvukom. Zamislite Renault Zoe koji se glasa poput neke v12 zvijeri?!