U Europi počinje prodaja Mazde3 s revolucionarnim dvolitrenim benzinskim motorom!

Skyactive-X dolazi s automatskim i ručnim mjenjačem, a u Mazdi3 moći će se konfigurirati s prednjim pogonom i pogonom na sve kotače

Napokon u prodaju dolazi dugo najavljivana Mazda3 s novim dvolitrenim benzinskim motorom nazvanim Skyactiv-X. Ovaj atmosferski agregat kombinira paljenje pomoću svjećica i kompresijsko paljenje karakteristično za dizelske motore (kompresija je visokih 16.3:1). Dolazi sa 180 KS te 24o Nm okretnog momenta (najveći moment je pri 3000 0/min). Također, motor je opremljen blagim hibridnim sustavom (24 V), koji će pomoći u smanjenju potrošnje goriva, odnosno prikupljat će energiju na kočenjima te je preusmjeravati u mali električni motor koji će pomagati pri ubrzanjima. Ključ cijele ove priče i tehnoloških akrobacija je smanjenje potrošnje goriva. Mazda navodi da je prosječna potrošnja po WLTP ciklusu odličnih 5,8 litara goriva na 100 km (verzija s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem), odnosno 4,4 l/100 km po nerealnom NEDC sustavu mjerenja.

Skyactive-X dolazi s automatskim i ručnim mjenjačem, a u Mazdi3 moći će se konfigurirati s prednjim pogonom i pogonom na sve kotače. Cijene će biti poznate brzo, a prve isporuke će biti u ljetnim mjesecima.