Novi Mercedesov kompaktni SUV: GLB dolazi i s tri reda sjedala!

Pogon je bazično na prednje kotače, a tu su, naravno, i brojnije verzije s pogonom na sve kotače

SUV-ovi su danas najprofitabilnija roba u autoindustriji pa ih nikad nije previše. Mercedes-Benz predstavio je novi GLB, koji dijeli platformu s A klasom, a jedinstven je po tome što unatoč relativno skromnim dimenzijama ima tri reda sjedala.

Dizajn je zanimljiv, pomalo kutijast, ali i kompaktan. Unutrašnjost je nastavak tema koje smo vidjeli na ostalim Mercedesima pa i na A klasi – sa spojenim ekranima infotainmenta i instrumentne ploče. Uz GLB ide i Mercedesov MBUX sustav glasovnog biranja te umjetne inteligencije.

Pogon je bazično na prednje kotače, a tu su, naravno, i brojnije verzije s pogonom na sve kotače. Motori su 1,3-litreni benzinac (GLB 200) s 200 KS, 2,0-litreni benzinac (GLB 250 4MATIC) s pogonom na sve kotače i 224 KS. Oba dizelaša su dvolitrena, sa 150 KS i 190 KS, a uz slabijeg ide i opcija pogona na prednje kotače, odnosno sve kotače. Snažniji, GLB 220 d 4MATIC, dolazi samo s pogonom na sve kotače. Uz sve GLB-ove idu automatski mjenjači, sedamstupanjski (GLB 200) i osamstupanjski (svi ostali).