Francuske super kamere: Novim uređajima ne promiče ni jedan prekršaj!

Kamere imaju domet 200 metara, mogu kontrolirati i snimiti čak 32 vozila istovremeno

Čuli smo od službenika hrvatskog MUP-a da nove kamere za nadzor brzine mogu mnogo toga, ali one su gotovo perolake kategorije u odnosu na nove uređaje u Francuskoj. Putujete li u tu državu čekaju vas najnovije kamere za nadzor brzine, ali to im nije jedina funkcija. Ovi novi uređaji mogu mnogo toga. Do kraja 2019. bit će instalirano 400 uređaja na francuskim cestama, a do kraja 2020. godine čak 1200 kamera.

Nove kamere bit će visoke četiri metra pa će ih i vandali teže onesposobiti, odnosno, u akciju će moći samo sa zavidnim gimnastičkim i akrobatskim umijećem. Kamere imaju domet 200 metara, mogu kontrolirati i snimiti čak 32 vozila istovremeno.

Osim brzine, nove kamere mogu pratiti i snimiti vozače koji koriste mobitel, vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasom, mogu izračunati udaljenost između dva automobila, snimiti vozilo koje će proći raskrižje s uključenim crvenim svjetlom na semaforu, pretjecanje desnim prometnim trakom na autocestama… Uređaje je razvila tvrtke Idemia, a naziva ih Mesta Fusion 2. Tehnologija prometnih kamera razvija se brže od svemirske industrije, čini se da će vozač budućnosti biti umiljatiji od malog janjeta.