Sudska odluka: Niste dužni osigurati vlastito testiranje zbog naplate kasko osiguranja!

Morate li sami sebe prijaviti policiji kako bi vas alkotestirali? Je li to uvjet za ostvarivanje prava po osnovi kasko osiguranja. Neće tome biti tako!

Pametni znaju čemu služi pojas. Pametni, a koji su pored toga i u financijskoj mogućnosti dobro znaju i čemu služi kasko! Najdraže svojstvo kasko osiguranja je ono prema kojem kasko osiguranje pokriva štetu čak i ako ste sami, samcati krivi za tu štetu. Prometna nesreća, izlijetanje s ceste, šare po limu na parkingu to su situacije u kojima se čezne za dovoljno kvalitetnom policom kasko osiguranja jer bi vam ona trebala zajamčiti naknadu štete čak i kada ste vi pogriješili ili je oštećenje nastalo zbog vremenskih neprilika te krađe. Tko god uzima kasko polazi od temeljne pretpostavke kako je kasko baš izmišljen u svrhu pokrivanja nastalih troškova za koje ste sami krivi, neovisno o razlogu. Naravno, ako se ne radi o vožnji pod utjecajem alkohola, droga ili narkotika.

Imate kasko i imate situaciju u kojoj ste se sudarili s drugim vozilom i kako se vama čini, vi biste mogli biti krivi i odgovorni i za svoju štetu i štetu drugog vozila, naime, ogriješili ste se o prometne propise i eto nesreće. Ili ste vozeći prebrzo sletjeli u kanal, a pri tom i malo prije tog zericu i popili neku žesticu. Znači nikom osim sebi zbog slijetanja u kanal štetu načinili niste! Nema ozlijeđenih. Što ćete učiniti? Zvat ćete policiju, da Vam oni utvrde da ste počinili prometni prekršaj i da vam još oderu pripadajuću kaznu. Hoćete li sebe sami prijavljivati? Zar sam sebi biti najveći neprijatelj? Zar sam sebi natovariti probleme na grbaču? Dajte molim vas, pa ljudi smo, reći ćete! Osim toga, ne postoji zakonska obveza da to činite! Naprotiv zakon izrijekom definira da su vozači, sudionici u slučaju prometne nesreće u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta, dužni odmah ako je to moguće ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima i dok ne popune i potpišu to Izvješće ili na drugi način ne razmijene osobne podatke ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće. Nema obveze obavještavanja policije u ovom slučaju!

Međutim, ako ipak dođe do očevida, znate što slijedi. Nije pri tom relevantno tko je zvao policijske službenike, vi ili drugi sudionik prometne nesreće ili netko treći ili su oni eto kako vam se čini slučajno naišli i naletjeli na vašu prometnu nesreću. Ljudima se svašta zna učiniti. Policijski službenik koji obavlja očevid prometne nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta, podvrgnut će sudionike prometne nesreće ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata, radi provjere ima li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima. Ako se tim ispitivanjem utvrdi da sudionik ima u organizmu droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, policijski službenik odvest će ga u zdravstvenu ustanovu na liječnički pregled te na uzimanje krvi i urina radi analize. Znači ako je došlo do prometne nesreće pa uslijedi očevid, alkotestiranje je neizbježno. Nemojte slučajno pogrešno shvatiti. Posebna i vrlo važna napomena, bez koje ne ide. Zakonom je ustanovljena obveza: „sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen da između ostalog o prometnoj nesreći obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratiti se na mjesto prometne nesreće i sačekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid“. Kada su ozlijeđeni i poginuli u igri, nemamo o čemu razgovarati!

Vratimo se kasko osiguranju. Kasko je i osmišljen kako bi pokrio nastale troškove za koje ste sami krivi, neovisno o razlogu osim ako se ne radi o utjecaju alkohola, droga, narkotika. U uvjetima kasko osiguranja piše da osiguratelj nije u obvezi naknaditi štetu koja je nastala: za vrijeme dok vozilom upravlja vozač pod utjecajem alkohola, droga ili drugih narkotika. Piše kod pojedinih osiguratelja kako se smatra da je vozač pod utjecajem alkohola, droga ili drugih narkotika: ako se analizom krvi ili drugom metodom mjerenja koncentracije alkohola utvrdi da udjel alkohola u krvi iznosi 5 g/kg i više (0,5 promila i više) ili se utvrdi prisutnost droga ili drugih narkotika u organizmu te ako se nakon prometne nezgode izbjegne ili odbije podvrgnuti ispitivanju za utvrđivanje prisutnosti alkohola, droge ili drugih narkotika u organizmu.

Što to sada znači? Izbjeći ili podvrći? Morate li sami sebe prijaviti policiji kako bi vas alkotestirali? Je li to uvjet za ostvarivanje prava po osnovi kasko osiguranja. Neće tome biti tako! Osiguravatelji to nastoje provući, ali sud je rekao neće ići! U to ime evo odluke Županijskog suda u Varaždinu Gž- 628/2018 od 27. kolovoza 2018. Tom odlukom Županijski sud je ukinuo prvostupanjsku odluku tj. presudu Općinskog suda u Splitu od 29. prosinca 2017. godine broj P-5459/16, 27. kolovoza 2018. Naime, prvostupanjski sud je utvrdio da je dana 10. listopada 2016. godine došlo do prometne nezgode tako da je tužitelj tim automobilom udario u stup, zbog čega je na vozilu nastala šteta u iznosu od 20.993,56 kn, a kako to proizlazi iz procjene štete od strane H. H. d.o.o., koji je ovlašteni serviser tog vozila. Međutim, prvostupanjski sud je odbio tužbeni zahtjev jer je utvrdio da su sastavni dio Ugovora o kasko osiguranju Uvjeti za kasko osiguranje motornih vozila koje je donio tuženik i prema kojim Uvjetima propisano da je osiguranik nakon nastanka štetnog događaja dužan osigurati kontrolu vlastite alkoholiziranosti i ako to ne učini smatra se da je u vrijeme nezgode upravljao u alkoholiziranom stanju.

Županijski sud jasno je izrekao stav da: „prema odredbi čl. 942. ZOO-a, koji se nalazi u dijelu koji regulira ugovor o osiguranju, propisano je da su ništetne odredbe ugovora koje predviđaju gubitak prava na osigurninu ako osiguranik nakon nastupanja osiguranog slučaja ne ispuni neku od propisanih ili ugovorenih obveza. Takav stav zauzeo je i Vrhovni sud Republike Hrvatske u svojoj odluci broj Rev-1067/04-2 od 16. studenoga 2005. godine, a koji stav je ponovljen u nekoliko odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, pa tako i u odlukama broj Rev-405/10-2 i Rev-551/10-2. U tim odlukama Vrhovnog suda Republike Hrvatske jasno je izražen stav, a koji je izražen i povodom postavljenog pravnog pitanja, da odredbe Općih uvjeta koje propisuju obvezu osiguranika da osigura ispitivanje alkoholiziranosti predstavljaju ništetnu odredbu suprotnu odredbi čl. 942. ZOO-a.“