Autootpad na dnu oceana: Automobili padaju s brodova i prijetnja su staništima morskih životinja!

Nakon istrage otkriveno je da neke kanadske brodarske tvrtke nisu propisno osiguravale svoje terete, što je dovelo do toga da su automobili s otpada pali u ocean

Ribarske posade su prijavile više od desetak zgnječenih automobila s kanadskim registracijskim pločicama u blizini nacionalnog utočišta Olimpijske obale u Pacifičkom oceanu. Nakon istrage posade su otkrile da neke kanadske brodarske tvrtke nisu propisno osiguravale svoje terete, što je dovelo do toga da su neki od automobila s otpada pali u vodene dubine. Utočište je poznato kao osjetljivi ekosustav i automobili predstavljaju značajnu prijetnju divljim vrstama.

Problem je prvi put uočen 2011. godine kada je ribar naišao na prvu olupinu automobila. Dvije godine kasnije, druga ribarska posada otkrila je drugi automobil nakon što se ribarska mreža zaplela u nju. Do 2015. godine na dnu utočišta otkriveno je ukupno 15 automobila.

– Automobili na dnu mora guše razvoj morskih organizama, uzrokujući trajno smanjenje biološke raznolikosti, plus gubitak prirodnog staništa i povezanog funkcioniranja ekosustava – izjavio je George Galasso, zamjenik glavnog tajnika Nacionalne uprave za oceansku i atmosfersku upravu te dodao da također postoji mogućnost kemijskog zagađenja iz vozila.

Obalna straža SAD-a započela je operaciju Jalopy, projekt usmjeren upravo na provedbu propisa o prijevozu otpada. Konkretnije, operacija će osigurati da kanadske brodarske tvrtke pravilno osiguravaju otpadne automobile kako bi pokušali smanjiti šanse da padnu u ocean.

Obalna straža pokušala je stupiti u kontakt s brodarskim tvrtkama aktivnim u regiji, ali nije mogla povezati otkrivena vozila s bilo kojom tvrtkom. Međutim, ako se ijedno od njih uhvati na dijelu, mogli bi dobiti novčane kazne do 50.000 dolara po osobi, uz mogućnost kazne zatvora do pet godina.