Kamera umjesto retrovizora – ideja stara 63 godine

Kamere su tek od 2015. počele intenzivnije zamjenjivati osvrtna ogledala, a prvi puta predstavljene su kao supstitut davne 1956. u konceptu Buick Centurion

Osobno, šokiran sam kreativnom blokadom koju vidim danas u automobilskom dizajnu. Neki proizvođači predstavljaju potpuno nove modele koji su funkcionalno bolji, ali izgledaju gotovo identično kao oni koje su zamijenili. Također sam svjestan depresivnog trenda gdje su automobili širom svijeta sve više i više jedan nalik drugome. Automobili sve više gube svoju različitost, individualnost i osobnost – izrekao je to 1985. Charles Chuck M. Jordan, tadašnji voditelj dizajna General Motorsa.

Jordan je bio autor vizionarskog Buicka Centurion kojeg je kao šegrt Harley Earla predstavio javnosti na legendarnoj Motorami 1956. godine. Centurion je bio koncept od stakloplastike inspiriran tada popularnim raketnim programom i nadzvučnim lovcima.

Dramatični dizajn bio je prepoznatljiv po stražnjim položenim repnim perajama straga koja su podsjećala na krila zrakoplova i radi se o konceptu koji je bio predložak za serijske modele Chevroleta i Buicka za dolazeću 1959. godinu. Krov Centuriona bio je zapravo staklena kupola, a i kokpit je vrlo asocirao na okruženje pilota. Ono po čemu je Centurion bio naročito specifičan bila je ugrađena stražnja kamera sa širokokutnom lećom čija se slika prenosila u kokpit na ekran i gdje je vozač prvi puta u povijesti na taj način imao jasan pregled situacije iza automobila. Objektiv kamere bio je sakriven iza staklene zaštite koja je priječila oštećenja i onečišćenja. Bio je to prvi puta u povijesti da su osvrtna ogledala supstituirana kamerama, a ovaj trend tek od 2015. dobiva veći zamah na automobilskom tržištu gdje je uglavnom dostupan kao dodatna oprema ili u višim paketima opreme kao serijska privilegija.

Motorama, 2 March 1956

Jordan je Centurionom premijerno pokazao izniman talent, a interesantno je za njegovu karijeru da je između 1967 i 1970. bio šef dizajna u Opelu gdje potpisuje Opel Mantu i Opel GT.