Sveučilišni profesor suočen s 219-godišnjom zatvorskom kaznom zbog krijumčarenja čipova s vojnim aplikacijama u Kinu

Utvrđeno je da su Shih i još jedan optuženik, Kiet Ahn Mai, zajedno radili kako bi prevarili američkog proizvođača poluvodičkih čipova

Profesor sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu suočen je maksimalnom kaznom zatvora od 219 godina nakon što ga je porota proglasila krivim za krijumčarenje čipova s vojnim aplikacijama u Kinu. Yi-Chi Shih, inženjer elektrotehnike i pomoćni profesor na UCLA-u, prošlog je mjeseca proglašen krivim od strane porote u Los Angelesu. Osuđen je po 18 točaka optužnice, uključujući i nezakonit izvoz te višestruke optužbe za prijevare. Utvrđeno je da su Shih i još jedan optuženik, Kiet Ahn Mai, zajedno radili kako bi prevarili američkog proizvođača poluvodičkih čipova. Prema tužiteljima, Mai se predstavljao kao potencijalni kupac za dobivanje dizajna čipova od neimenovane tvrtke, a zatim je ilegalno poslao proizvode u Kinu.

U priopćenju, tužitelji kažu kako su čipovi poslani kineskoj tvrtki u kojoj je Shih predsjednik. Za sustav je platio putem bankovnog računa u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je financiran putem druge tvrtke sa sjedištem u Kini. Ukradeni čipovi  koriste se u raketama, sustavima za vođenje raketa, borbenim zrakoplovima, elektroničkom ratovanju, protumjerama elektroničkog ratovanja i radarskim aplikacijama.