Najvažniji automobili u Americi: Od povijesnih veličina do vozila koje definira budućnost!

Američki magazin Motor Trend izabrao je 10 ključnih automobila na svom tržištu

Izbori ljepote, najvećih, najboljih i najvažnijih su stvar subjektivne procjene. Sjetite se samo prijepora nakon domaćih natjecanja na kojima biraju najljepše djevojke, potom Grdovićevog prozivanja direkcije Splitskog glazbenog festivala – ove godine. Pobjednici uključuju i gubitnike, a oni nerijetko nisu sretni. Uglavnom, izbora koliko hoćete, ali nama se svidio baš ovaj: američki magazin Motor Trend izabrao je 10 najvažnijih automobila na svom tržištu.

Ford Model T

U proizvodnji je bio od 1908. do 1927., a napravljeno je ukupno 15 milijuna primjeraka. Priv serijski automobil, ali i automobil koji je motorizirao Ameriku. Na početku je koštao 825 dolara, a na kraju proizvodnje samo 260 dolara.

Ford Model 18

Lansiran je 1942 i bio je prvi velikoserijski automobil s V8 motorom. Čak je i kriminalac John Dillinger pisao Henryju Fordu – imao mu je potrebu zahvaliti na sjajnom vozilu. Nakon Drugog svjetskog rata Model 18 postao je ključno vozilo za hot rod prerade.

Duesenberg Model SJ

Jedan od najljepših klasičnih automobila svih vremena. Od 1932. do 1935. proizvedeno je samo 35 primjeraka, a vlasnici jedina dva automobila s kratkim međuosovinskim razmakom bili su glumci Gary Cooper i Clark Gable. SJ je postizao 225 km/h, a pokretao ga je linijski osamcilindrični motor s četiri ventila po cilindru i dvije bregaste osovine.

Jeep MB

Jeep, avion Dakota i desantni brodovi bili su tri oruđa zbog kojih smo dobili rat – rekao je Dwight D. Eisenhower, zapovjednik udruženih savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Do kraja rata proizvedeno je 700.000 Jeepova, koji su osigurali pokretljivost vojnim jedinicama. Njegov dizajn živi i danas.

Oldsmobile ‘Rocket’ 88

Prvi američki muscle car, proizveden 1949. godine, a o njemu je Ike Turner napisao i hit pjesmu. S tantijemama od pjesme je Sam Phillips pokrenuo Sun Studios u koje su snimali Johnny Cash, B.B. King i, naravno, Elvis. Vidite kako je sve povezano. Motor je bio V8 sa 135 KS.

Chevrolet Corvette

 

Što reći, od 1953. godine apsolutna američka legenda. Bilo je i loših godina (sedamdesete), a današnja moćna ZO6 verzija ima 650 KS, a pritom je i jeftinija od njemačke konkurencije. Uskoro dolazi novi supersportski bolid sa središnje smještenim motorom.

Ford Mustang

Genijalni menadžer Lee Iacocca mudro je procijenio da će prva generacija baby boom eksplozije, kad odraste, htjeti voziti nešto posebno, drugačije od velikih limuzina u kojima su ih vozili roditelji – rođen je Ford Mustang. U prvih 18 mjeseci proizvodnje (od 1964. godine) isporučeno je čak milijun vozila.

Ford GT

Neuspješan dogovor Forda i Ferrarija (Ford je pokušao dobiti 50 posto vlasništva Ferrarija) zaslužan je za automobil koji je pobjeđivao i na utrkama u Le Mansu. Sportski klasik.

Chrysler Minivan

Opet Lee Iacocca. S Halom Sperlichom osmislio je koncept obiteljskog automobila, monovolumena, s prednjim pogonom i kliznim bočnim vratima. Chrysler se pojavio 1984. i osvojio je tržište.

Tesla Model S

U kontekstu električnih automobila Model S je označio prekretnicu na globalnoj sceni. Solidna autonomija, ubrzanje od 0-100 km/h za samo 3.2 sekunde. Performanse Modela S su nevjerojatne, a danas se svi utrkuju u predstavljanju električnih automobila.