Alkohol i vožnja: Ograničenja i europske države u kojima policija najčešće provodi kontrole!

Što se tiče alkotestiranja u vožnji, apsolutni rekorder je Estonija u kojoj, godišnje, testiranje prođe čak 677 vozača na njih 1000

Alkohol i vožnja ne idu zajedno, a samo je pitanje nacionalnih zakonodavstva kako će regulirati ti pitanje. U Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj su blagonakloni pa dopuštaju 0,8 promila alkohola u krvi, a do 0,5 promila alkohola u krvi dozvoljeno je u Škotskoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Škotskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Turskoj pa i kod nas, u Hrvatskoj. U Norveškoj, Poljskoj i Švedskoj je dozvoljeno 0,2 promila alkohola u krvi, a u Čekoj Republici, Mađarskoj, Rusiji i Slovačkoj morate biti na nuli – alkohol je zabranjen.

Što se tiče alkotestiranja u vožnji, apsolutni rekorder je Estonija u kojoj, godišnje, testiranje prođe čak 677 vozača na njih 1000. To je gotovo 70 posto vozača. U Poljskoj je to 466, Finskoj 279, Austriji 189 te u Francuskoj je testirano 152 vozača na njih 1000 – objavila je tvrtka Alcosense, koja se bavi proizvodnjom alkotestera. U Bosni i Hercegovini dozvoljeno je do 0,3 promila, Sloveniji 0,5 promila, a u Srbiji 0,2 promila.

Vozite li u Francuskoj, dio obavezne opreme vam mora biti i uređaj za testiranje alkohola.