Bivši generalni direktor Audija optužen zbog uloge u skandalu s emisijama štetnih plinova

Među optuženima je bivši menadžer Audija i Porschea, Wolfgang Hatz, kao i dvojica inženjera

Njemački tužitelji podnijeli su tužbu protiv bivšeg generalnog direktora Audija Ruperta Stadlera, protiv koga se vodi istraga zbog njegove uloge u skandalu s namještanjem dizelskih emisija 2015. godine – zbog kojih je VW platio već gotovo 30 milijardi eura kazni. Državno tužiteljstvo u Münchenu priopćilo je kako se Stadlera i još troje optuženih tereti za lažne certifikacije i kriminalne prakse oglašavanja. Tvrdi se da su razvili motore koje su koristili automobili marke Audi, Volkswagen i Porsche, a koji uključuju uređaje za varanje izgaranja.

Stadler je optužen da je bio svjestan manipulacija najkasnije od kraja rujna 2015., ali nije spriječio prodaju Audija i VW vozila nakon toga – stoji u izjavi tužitelja. 

Među optuženima je i bivši menadžer Audija i Porschea, Wolfgang Hatz, kao i dvojica inženjera. Ljudi upoznati s postupkom rekli su Reutersu da su Stadler i Hatz negirali počinjenje krivičnih djela.

Tužitelji su odbili identificirati ostale optuženike, dok Stadlerovi i Hatzovi odvjetnici nisu odmah bili dostupni za komentar. Istraga protiv još 23 osumnjičenika se nastavlja, priopćilo je tužiteljstvo.