Znanstvenici u Japanu dobili odobrenje za uzgoj hibrida čovjeka i životinje

Glodavac neće nužno izgledati drugačije nego što bi inače izgledao, barem izvana, ali će imati stanice ljudskih organa unutra

Genetička modifikacija može biti osjetljiva tema u znanstvenim krugovima, pogotovo kada je oblik života koji se mijenja životinja. Istraživači strahuju da će nas posljedice „igranja Boga“ odvesti zastrašujućim putem i možda su u pravu, ali japanska vlada upravo je napravila oprezan korak prema takvom scenariju odobrivši stvaranje hibrida čovjeka i glodavaca.

Genetičar Hiromitsu Nakauchi i njegov tim planiraju upotrijebiti ljudske stanice za rast organa u mišjim i štakorskim embrijima, čime će na kraju omogućiti da se embriji označe i rode kao prvi dokumentirani hibrid čovjeka i životinje.

Koliko god zastrašujuće izgledao izraz “hibrid čovjeka i životinje”, zapravo je puno manje zastrašujuć nego što možete zamisliti. Glodavac neće nužno izgledati drugačije nego što bi inače izgledao, barem izvana, ali će imati stanice ljudskih organa. Krajnji je cilj temelj za etičku raspravu. Nakauchi i njegov tim nadaju se da će na kraju usavršiti umjetnost uzgoja ljudskih organa na životinjama i koristiti ih za transplantaciju.

Planiraju pomoću matičnih stanica potaknuti prikladne životinje da uzgajaju određene ljudske organe umjesto vlastitih. Ideja je da se organi kroz uzgajanje počnu koristiti za pacijente koji mjesecima ili čak godinama provode na listama čekanja za postupke spašavanja života.

Istraživači su sve uredno odradili u svom radu, od traženja odobrenja, otvaranja svojih vrata službenicima kao i s čekanjem odobrenja, ali to ne znači da neće biti puno kritike.