Porscheovi krivotvoreni dijelovi: Umjesto konja na logotipu – ovca!

Porscheovi inspektori pronašli su mnoge manufakture u dvorištima kuća ili čak u dnevnim sobama

Sve se replicira, a industrija fake robe vrijedna je milijarde. Koliko puta vam se učinilo da je majica s krokodilom na lijevoj strani prsa preskupa, ili su to tenisice s tri kose crte… Pa umjesto pravog krokodila kupite onog kineskog (doduše, i pravi vjerojatno izlazi iz kineskih tvornica), a ima i tenisica s tri kose crte koje nisu izašle iz autoriziranog pogona…

Kopiranje rezervnih dijelova automobila je stara navika, uglavnom kineskih radionica, a u Porscheu su počeli obilaziti najmnogoljudniju zemlju na svijetu i tražiti te pogone. Porsche čak ima poseban odjel kojemu je zadatak tražiti lažne dijelove i pogone koji ih proizvode. Ti inspektori prošle su godine zaplijenili čak 200.000 primjeraka lažne opreme, od kojih je 33.000 lažnih dijelova. Tržišna vrijednost robe je oko 60 milijuna eura, a uglavnom se prodaje na internetskim trgovinama, Ebayu, Amazonu i Alibabi. Ponekad je zadatak težak, a ponekad i nije. Naime, krivotvoritelji često unose i tračak originalnosti u svoj posao pa su umjesto konja u središnjem dijelu Porscheova  logotipa ne jednim aluminijskim naplatcima istražitelji pronašli – ovcu.

U Kini postoje ozbiljni tvornički pogoni koji se bave krivotorinama, ali ima i onih skromijih. Porscheovi inspektori pronašli su mnoge manufakture u dvorištima kuća ili čak u dnevnim sobama.