Kako je RM Sotheby’s upropastio aukciju za najskuplji automobil svih vremena?!

Aukcionar je počeo vikati, 70 milijuna dolara, 70 milijuna dolara i najedanput - 17 milijuna dolara jer se na ekranu greškom pojavila ta cijena

Aukcijske kuće poput RM Sotheby’sa rijetko griješe. Imate vremena pripremiti se, katalogizirati sve što prodajete i to odraditi točnošću voznog reda japanskih željeznica. Ali… RM Sotheby’su se upravo dogodio najveći propust u povijesti jer svojom greškom nije uspio prodati najskuplji automobil svih vremena, jedini preostali Porsche Type 64 (konstruirana su samo tri vozila početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća, a dva su uništena).

RM Sotheby’s je najavljivao početnu cijenu oko 20 milijuna dolara i na aukciji u Montereyu je sve iznenadio početnom cijenom od 30 milijuna dolara. No, nakon početnog šoka, led je brzo probio prvi ponuđač koji je licitirao 30 milijuna dolara. Rast je bio strelovit i u dvorni su se čuli uzdasi kad je netko ponudio 70 milijuna dolara. Aukcionar je počeo vikati, 70 milijuna dolara, 70 milijuna dolara i najedanput – 17 milijuna dolara jer se na ekranu greškom pojavila ta cijena. Onda je nastavio sa 70 milijuna dolara… Potencijalni kupci na aukciji počeli su negodovati, aukcionar se nije dao smesti, ali je na kraju prodaja ipak otkazana. Sve je dokumentirano i na You Tubeu.

Naravno, bit će ponovljena i već sad je jasno da će ovaj Porsche biti najskuplji automobil svih vremena. Samo se u RM Sotheby’su moraju uskladiti.