Nova audio snimka The Beatlesa otkrila je planove benda o snimanju novog albuma nakon Abbey Road

Prvo veliko otkriće na snimci dolazi kada Lennon, za kojeg se smatralo da je najviše želio raspad benda, raspravlja o sadržaju sljedećeg albuma nakon Abbey Roada

Stručnjak za The Beatlese otkrio je kako je malo poznata snimka benda otkrila napetosti koje su pokvarile njihove posljednje zajedničke dane, ali i planove o snimanju novog albuma nakon Abbey Roada.

Poznati povjesničar rocka Mark Lewisohn dao je novinarima snimku sastanka održanog prije 50 godina, koja sadrži  razgovor između Johna Lennona, Paula McCartneya i Georgea Harrisona nakon snimanja Abbey Roada. Sastanak je snimio Lennon radi bubnjara Ringa Starra, koji nije mogao biti prisutan zbog zdravstvenih razloga.

Prvo veliko otkriće na snimci dolazi kada Lennon, za kojeg se smatralo da je najviše želio raspad benda, raspravlja o sadržaju sljedećeg albuma nakon Abbey Roada.

– To je veliko otkriće – rekao je Lewisohn.

– Knjige su nam uvijek govorile da  je Abbey Road njihov posljednji album (Let It Be je izašao kasnije ali je snimljen prije Abbey Roada op.a.) i da žele otići dok su na umjetničkom vrhu. Ali ne, oni razgovaraju o sljedećem albumu, a svi su dosad mislili da je John taj koji je želio raspad benda. Kad čujete snimku shvatite da on nije taj. Sada dolazi u pitanje gotovo sve što smo mislili da znamo o Beatlesima.

Snimka otkriva i napetosti kad Lennon govori o mitu Lennona i McCartneyja te traži da se autorstvo njihovih pjesama treba pojedinačno pripisivati. Zatim McCartney kritizira talent za pisanje pjesama gitarista Georgea Harrisona, itd.

Zanimljivo je i da se objava snimke poklopila s 50-tom obljetnicom izlaska albuma Abbey Road, koja će se obilježiti 26. rujna.