Roditelji, kamere u automobilima mogu vam pomoći: Snimke pokazuju kako voze vaša djeca!

Povremene kontrole snimki s kamera imaju veliki utjecaj na ponašanje mladih vozača i njihov stil vožnje

Mladi vozači veliki su sigurnosni problem u prometu. Pretjerano samopouzdanje, dokazivanje pred prijateljima koji sjede u automobilu, manjak iskustva – sve to može biti kobno. Britanski Royal Autoclub (RAC) objavio je izvještaj o mladim vozačima u kojem prometni stručnjak Dr. Burce Simons-Morton objašnjava da tehnologija može pomoći roditeljima da obuzdaju svoju djecu za upravljačem automobila. Tu prije svega misli na kamere koje iz kokpita snimaju promet ispred vozila.

– Roditelji, naravno, ne bi zbog toga trebali prestati gledati The Voice subotom, ali naša istraživanja su pokazala da povremene kontrole snimki s kamera imaju veliki utjecaj na ponašanje mladih vozača i njihov stil vožnje – rekao je Steve Gooding, direktor RAC fundacije za cestovni promet.

Britanci imaju i mogućnost ugradnje tzv. crnih kutija u automobile pa i pomoću telemetrije roditelji mogu pratiti vozački stil mladih vozača. Kod nas te opcije zasad nema, ali efikasna će biti i kontrola pomoću snimki s kamera u vozilu. Ne bi bilo loše tako pratiti što rade vaš junior ili juniorka za upravljačem, sugerirati im da voze defenzivnije, da ne jure…