Praktični primjeri: Vožnja bez vozačke dozvole – u Hrvatskoj je to, čini se, navika!

Čini se da u nekim slučajevima ne pomažu ni drastične financijske kazne, a niti zatvorske kazne. Vozači i dalje izigravaju propise

Vožnja bez vozačke dozvole u Hrvatskoj je nešto što se očigledno podrazumijeva, odnosno mnogim vozačima taj status nije prepreka da sjednu za upravljač automobila. O tome svjedoče i dva sljedeća slučaja sa sisačkog i kutinskog područja:

U četvrtak 19. rujna oko 22.30 sati u mjestu Letovanić, Općina Lekenik, policijski službenici zaustavili su osobno vozilo sisačkih registracija, kojim je upravljao 44-godišnjak s lekeničkog područja, prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom B kategorije. Kako se radilo o ponavljaču tj. recidivistu, uhićen je i sljedećeg dana doveden na prekršajni odjel Općinskog suda u Sisku koji ga je kaznio kaznom  zatvora u trajanju od 30 dana uz primjenu uvjetne osude u trajanju od 1 godine i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja  motornim vozilom B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

U  nedjelju, 22. rujna oko 1.30 sati, policijski službenici zaustavili su osobno vozilo kutinskih registracija, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog u Kutini, kojim je upravljao 47-godišnjak s područja Pakraca prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom B kategorije i pod utjecajem alkohola od 1,73 promila. I on je uhićen te je doveden nadležnom suda koji ga je kaznio kaznom zatvora u trajanju od 15 dana i izrekao zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 3 mjeseca nakon stjecanja prava za upravljanje.