Zdravstvene tegobe vozača: U Velikoj Britaniji ih sami morate prijaviti!

Zbog raznih zdravstvenih problema u Velikoj Britaniji je u posljednjih pet godina ukinuto oko 300.000 vozačkih dozvola

Dok se u Hrvatskoj raspravlja što liječnici mogu i ne mogu, odnosno trebaju li prijaviti vozače s određenim medicinskim problemom, u inozemstvu je to riješeno na drugačiji način. Evo, na primjer, u Velikoj Britaniji vozači se samo moraju prijaviti vlastima odgovornima za izdavanje vozačke dozvole. Ne javite li se, slijedi novčana kazna u iznosu 1000 funti.

Jedno od stanja zbog kojeg se vozači moraju javiti je deja vu, koji je često povezan s epilepsijom, a manifestira se povratnim, sanjivim neurološkim impulsima pa čak i vizualnim scenama. Tu je i gubitak svijesti kao najopasniji simptom u vožnji. Drugo stanje je dijabetes, koji može uzrokovati cijeli niz komplikacija vezanih uz vožnju (problemi s vidom, živcima…). U nizu zdravstvenih problema koje treba prijaviti spomenimo još i poremećaje u prehrani, koji se spominju zbog toga što vozač s tim simptomima može patiti od vrtoglavice ili opće slabosti.

Zbog raznih zdravstvenih problema u Velikoj Britaniji je u posljednjih pet godina ukinuto oko 300.000 vozačkih dozvola, a ponajviše zbog gubitka vida i memorije. Potom se spominju mentalne bolesti, srčane bolesti i uporaba droga…