Biciklisti se osjećaju ugroženo: Posebno ih brine otvaranje vrata automobila!

Kako bi izbjegli takve sudare, biciklisti bi se trebali voziti pažljivo i oprezno pored uzdužno parkiranih automobila te održavati minimalnu udaljenost od jednog metra od vozila

Gotovo svaki drugi biciklist (45 posto) već je imao negativno iskustvo s iznenadnim otvaranjem vrata automobila dok ih se šest posto direktno sudarilo s otvorenim vratima automobila, pokazalo je prometo istraživanje provedeno u Njemačkoj. Vijeće za sigurnost cestovnog prometa anketiralo je više od 1000 odraslih biciklista koji voze bicikl nekoliko puta mjesečno.

Vozači bicikla u velikim gradovima su, prema istraživanju, imali iznadprosječno česte probleme te vrste. Otprilike dvije trećine (65 posto) anketiranih smatra da putnici u automobilima rijetko, gotovo nikada prije odlaska iz vozila, ne pogledaju preko ramena ili u ogledalo kako bi provjerili dolazi li im netko s leđa. Kako bi izbjegli takve sudare, biciklisti bi se trebali voziti pažljivo i oprezno pored uzdužno parkiranih automobila te održavati minimalnu udaljenost od jednog metra od vozila (ako je to moguće).

Preporuka je da svi vozači i putnici koriste takozvani nizozemski zahvat kad izlaze iz automobila – daljnjom rukom otvaraju vrata. Tada automatski okreću glavu unatrag – i vide bicikliste koji se približavaju.