Istraživanje: Tko udiše više štetnih plinova iz prometa, vozači, biciklisti ili pješaci?

Očigledno je da kabina automobila nije zaštićena, odnosno ventilacija ne može spriječiti ulazak toksina, ispušnih plinova drugih vozila i sitnih lebdećih čestica

Onečišćenja zraka iz prometa imaju negativan utjecaj na zdravlje, o tome smo više puta pisali. Međutim, na koga više utječu, na vozače automobila i ostalih vozila, pješake ili bicikliste?

Istraživanje je provela britanska medijska kuća BBC, koja je mjerila razine toksina u kabini vozila te na testnim rutama kojima su hodali i vozili biciklisti. Ispušni plinovi i sitne lebdeće čestice koje emitiraju automobili i ostala vozila najopasniji su za vozače, koji su udisali 44 posto više sitnih lebdećih čestica (PM2), od limita koji je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Pješaci su udisali 40.1 posto više, a biciklisti 28.1 posto više.

Očigledno je da kabina automobila nije zaštićena, odnosno sustav ventiliranja i klimatizacije ne može spriječiti ulazak toksina, ispušnih plinova drugih vozila i sitnih lebdećih čestica. Jedno istraživanje navodi da s vožnjom u automobilu i udisanjem štetnih plinova iz prometa uneste u tijelo toliko toksina kao da ste popušili 54 cigarete u godinu dana. Ne čini se mnogo, ali nije ni malo.