Najkorisniji gadgeti za automobile: Zabava i sigurnost ne moraju biti skupi!

Za samo 500 kuna možete nabaviti Android tablet te na njemu imati sve moderne tehnologije poput navigacije u stvarnom vremenu

U novije vrijeme svaki novi model automobila uz sigurnosne sustave nudi i zanimljive multimedijske mogućnosti. Čak i ako imate stari automobil, možete uživati u modernim tehnologijama. CD diskovi su danas postali bitni samo glazbenim kolekcionarima koji ih slušaju u tisućama eura vrijednim glazbenim sustavima. Dok ne zaživi slušanje glazbe s interneta, mnogima je prijenosni USB disk najbolje i najjednostavnije rješenje jer se na taj maleni flash memorijski disk vrijedan nekoliko desetaka kuna mogu smjestiti na tisuće i tisuće pjesama.

Nemate USB ulaz u svojem vozilu? Nema problema, za nekoliko desetaka kuna imat ćete jednostavno rješenje, a potreban vam je bilo kakav radio u vozilu, pa čak i onaj na stare kasete. Uz FM transmitter uređaj samo podesite bilo koju slobodnu frekvenciju na vašem auto radiju, u sam uređaj ubacite USB stick te zatim uređaj spojite na upaljač (12-voltni priključak). Čak možete nabaviti modele FM transmittera koji imaju daljinski upravljač pa bilo tko u vozilu može mijenjati glazbu i pretraživati po USB sticku.

Za telefoniranje u vožnji kazna je 100 kuna. Uz strah da ćete biti kažnjeni, u slučaju da se ne bojite tako voziti, a već je dokazano da mobitel stvara distrakciju u vožnji, još je veći problem držati mobitel na uhu s jednom rukom dok drugom pokušavate upravljati vozilom, mijenjati brzine ručicom mjenjača. I pri tome pratiti promet oko vas. Za 50 do 100 kuna kupite Bluetooth zvučnik putem kojeg ćete jednostavno telefonirati bez upotrebe ruku. A u džepu će vam ostati najmanje 900 kuna, koje ste bili dužni platiti za telefoniranje u vožnji, iako vas policija još uvijek nije ulovila.

Za samo 500 kuna možete nabaviti Android tablet te na njemu imati sve moderne tehnologije poput navigacije u stvarnom vremenu, prometnih informacija o zastojima, slušanje glazbe s YouTubea, igranje igara za djecu koja se voze na stražnjem sjedalu. Taj tablet čak ne mora niti biti spojen na vaš mobitel i tako vam trošiti internet ili bateriju nego može imati svoju SIM karticu.  MeanIT Tablet C81 uz 7 inča dijagonale ekrana ima i dvije kamere pa s njime možete snimati vožnju, bilo ispred vas ili u samom vozilu. Za još nekoliko desetaka kuna nabavite držač i u vozilu ćete imati komoditet kakav ne pruža niti jedan proizvođač automobila jer tablet možete postaviti gdje god želite u kabini vozila.

Unutarnji retrovizor s HD ekranom zvuči kao iz nekog SF filma. U stvarnosti, za nekoliko stotina kuna ćete kupiti kameru i smjestiti na stražnje vjetrobransko staklo, povezati je na retrovizor u kojem se nalazi ugrađen ekran u boji te prilikom vožnje unatrag vidjeti što se nalazi iza vas. Više vam neće smetati putnici na stražnjem sjedalu, ugodnije ćete voziti kombi vozilo bez unutarnjeg retrovizora, a vidjet ćete i mačku ukoliko se nalazi iza vozila.

Što nas čeka u budućnosti? Jedan od uređaja koji najavljuje budućnost je Mobile Eye namijenjen autonomnoj i polu-autonomnoj vožnji te se uz pomoć infracrvenih senzora, sonara, lidara i 12 kamera uočavaju razni predmeti tijekom vožnje u svih 360 stupnjeva oko vozila. Dodajte tome umjetnu (AI) inteligenciju i vozilo će prepoznati pješaka koji vrluda s mobitelom na uhu, a zatim će prilagoditi brzinu vožnje. Dakle, moći ćete djelomično i u potpunosti prepustiti upravljanje vozilom računalnom sustavu, a vi ćete tijekom vožnje moći spavati, čitati ili pak gledati kroz prozor i promatrati krajolike. No, o tome kad dođe vrijeme… Zasad uživajte u onome što možemo kupiti, ali uz maksimalno praćenje prometa.