Električni romobili: Vozite li ih u Njemačkoj pod utjecajem alkohola ostat ćete bez vozačke dozvole. Je li vrijeme i za nas?

U Njemačkoj su električni romobili izjednačeni s motoriziranim vozilima i upravljate li s njima od 0,5 do 1,09 promila alkohola u organizmu platit ćete kaznu od 500 eura, dobiti dva negativna boda i mjesec dana oduzimanja vozačke dozvole

Pisali smo nedavno da je više od 200 vozača električnih romobila na nedavno završenom festivalu piva i pereca, Oktoberfestu, ostalo bez vozačke dozvole jer su svojim zujalicama upravljali alkoholizirani. Da, bez vozačkih dozvola i nema ni vožnje automobila. U Njemačkoj su električni romobili izjednačeni s motoriziranim vozilima i upravljate li s njima od 0,5 do 1,09 promila alkohola u organizmu platit ćete kaznu od 500 eura, dobiti dva negativna boda i mjesec dana oduzimanja vozačke dozvole. Imate li više od 1.1 promila tada kreću drastične kazne i oduzimanje vozačke dozvola na duže vrijeme uz obavezne testove, a jedan od njih je i takozvani Idiotentest – procjena psihofizičkih mogućnosti.

Svi mlađi od 21 godine i voači na probnom roku zbog drugih prekršaja ne smiju imati alkohol u krvi – ni najmanju količinu, ni Griotte, osvježivač za dah na bazi alkohola ili druga čuda farmakologije ili konditorske industrije.

Električni romobili su brzi, postižu i više 30 km/h, a u slučaju pada, ozljede koje će zadobiti vozači su iznimno teške. Tu je i opasnost od kolizije s drugim sudionicima u prometu… Možda je vrijeme da i Hrvatska regulira to prijevozno sredstvo, koje je sve popularnije.