Dani Volkswagenovog avanturizma: Moćni W12 Concept!

U posljednjoj verziji koncept se pojavio s 591 KS, ubrzanjem do 100 km/h za 3.5 sekundi te maksimalnom brzinom 357 km/h

Volkswagen je danas marka koja uzbuđuje svojom novom filozofijom električnih automobila i… Trebalo bi dobro razmisliti da pronađemo još neki dio proizvodnog programa koji budi emocije u kvalitetnom i uniformiranom programu. No, prodaja ide, novi Golf stiže. Uglavnom, ide dobro.

Nekoć je Volkswagen bio sklon avanturizmu, a rezultat te orijentacije je W12 Concept, atraktivni supersportski automobil, na žalost smo koncept. Predstavljen je 1997. godine na Tokio autoshowu, a potom i kao roadster, u Ženevi, pola godine kasnije.

Motor je bio moćni 5,6-litreni W12 sa 414 KS i čak četiri turbo punjača. Dizajn potpisuje Italdesign, a pogon je bio na sve kotače.

VW je neko vrijeme zaboravio na ovo vozilo, ali ga je ponovo aktivirao 2001. godine – i to kao W12 Nardo concept, opet u Tokiju. Tad se pojavio s 591 KS, ubrzanjem do 100 km/h za 3.5 sekundi te maksimalnom brzinom 357 km/h. Potom je, godinu kasnije, ovaj bolid poslao na poznatu testnu stazu Nardo, na kojoj je vozio 24 sata. Oborio je nekoliko rekorda i zauvijek nestao. Jedino što je ostalo od ovih konceptnih supersportaša je W12 motor, koji je ugrađivan u Passat i Touareg.