Novitet: Dobivamo plastične ceste od reciklirane ambalaže!

MacRebur, sa sjedištem u Lockerbieju u Škotskoj, sada asfaltira plastične ceste autoceste u Engleskoj i jednu ulicu u San Diegu

Devedeset posto plastike koju koristimo završi na odlagalištima ili u svjetskim oceanima. Sad je škotsko poduzeće MacRebur izmislilo način recikliranja teške plastike za asfaltiranje cesta i autocesta. Cesta na engleskom imanju Christophera Boylea iz 17. stoljeća izgleda poput običnog asfalta, ali nije. Popločena je plastičnim smećem 21. stoljeća.

– Ima sve ekološke prednosti, ali ljudi uopće ne primjećuju razliku – rekao je Boyle.

Za ovaj kolni prilaz koristili su ekvivalent od 750.000 plastičnih vrećica i boca pomiješanih zajedno s drugom teško reciklirajućom plastikom. Usitnjena plastika zatim je pomiješana u tvornicu u Škotskoj s onim što suosnivač MacReburda Toby McCartney naziva tajnim sastojkom. Potom se pakira i otprema proizvođačima asfalta. Takva mješavina zamjenjuje neke crne bitumene na uljnoj bazi koji drže materijal redovitih cesta zajedno.

– Za svaku tonu bitumena koju zamijenimo, štedimo tonu emisije ugljika – rekao je McCartney.

MacRebur, sa sjedištem u Lockerbieju u Škotskoj, sada asfaltira plastične ceste autoceste u Engleskoj i jednu ulicu u San Diegu, gdje tvrtka također otvara novu tvornicu.

Na novinarsko pitanje je li ovo dugoročno rješenje svjetskog plastičnog problema?

– Vjerujem da jest – odgovorio je McCartney.

– To su stvari koje nitko drugi ne može koristiti. Namijenjene su odlagalištima ili za spaljivanje, a mi svu tu plastiku možemo reciklirati na cestama.

Ono što se zasad ne zna je trajnost cesta, odnosno koliko će se mikroplastike odvojiti s prometnica i zagaditi okoliš.

McCartney je odgovorio:

– Nema prisutnosti mikroplastike niti na jednoj cesti koju mi radimo.

Rekao je i da plastični pločnik može suzbiti svjetske naslage plastike.