Mercedes-Benz G klasa: Legenda također ide na električni pogon!

Ta bi se verzija mogla zvati EQG, a pretpostavlja se da bi mogla imati pogon iz već predstavljenog EQC-a

Riječ legenda profanirala se, pa se na cesti pozdravljamo: gdje si legendo, a gotovo sve je legendarno. Međutim, Mercedes-Benzova G klasa je doista legendarna, sa svojim terenskim sposobnostima, gotovo suludom V8 AMG verzijom te dvije bočne ispušne cijevi, koje podsjećaju na dva dimnjaka iz kojih izviru paklene vatre.

Manimo se mi poetičnosti, uz G klasu veže se jedna važna vijest, a to je: uz novu generaciju uskoro će doći i električna verzija, potpuno električna. Uglavnom, na sastancima Mercedesove uprave pričalo se i o tome da treba ukinuti G klasu, ali novi direktor, Šveđanin Ola Källenius to nije dopustio uz jasan stav:

– To je posljednji automobil koji ćemo ukinuti!

Da skratimo priču, od velikog potrošača goriva G klasa ide na nominalno nultu emisiju štetnih plinova, barem s novom električnom verzijom. Ta bi se verzija mogla zvati EQG, a pretpostavlja se da bi mogla imati pogon iz već predstavljenog EQC-a, odnosno motor s 410 KS i bateriju od 80 kWh. Vidjet ćemo, G klasa je ipak mnogo teže vozilo pa će možda i baterija biti većeg kapaciteta, a motor snažniji. Tako će se Mercedes suprotstaviti Range Roveru i Tesli, koji imaju elektrine SUV-ove i planiraju nove.

Nema novih informacija, ali unatoč visokim emisijama CO2 i strogim propisima Europske unije, dizelske i benzinske verzije će sigurno ostati na tržištu – barem  još neko vrijeme.