Jedan od većih problema u kolonizaciji Marsa je uzgoj biljaka!

Površina Marsa ima znatno više zračenje nego na Zemlji. To je zato što je Mars izgubio velik dio atmosfere i ima slabije magnetsko polje

Posada Međunarodne svemirske stanice nedavno je ponijela i nekoliko boca vina u svemir. Desetci boca ukusnog crvenog vina putovali su sa Zemlje kroz atmosferu i završili u orbiti u laboratoriju gdje će šest znanstvenika pustiti vino da odleži godinu dana prije nego što ga pošalju natrag.

Ne smiju ga piti, ali eksperiment ima za cilj otkriti kako svemirsko zračenje i niska gravitacija mogu promijeniti sastav i okus vina.

Površina Marsa ima znatno više zračenje nego na Zemlji. To je zato što je Mars izgubio velik dio atmosfere i ima slabije magnetsko polje. Primjerice, ako bismo uzgajali krumpir na površini, čak i unutar nečega poput zagrijane staklene kupole u kojoj možemo kontrolirati mnoge varijable, stvarno nemamo pojma kako bi biljka mogla reagirati ili koliko bi povrće bilo različito.

NASA je čak sponzorirala istraživanje koje nastoji genetski modificirati biljke prije nego što ih pošalju na Crveni planet, nadajući se da će ih učiniti kompatibilnim uvjetima u kojima će na kraju biti prisiljene rasti. To će, nadaju se istraživači, biti korak prema usjevima prilagođenim Marsu koji mogu rasti generacijama.

Ako pogledamo još dalje u budućnost pitanje hrane postaje još složenije. Takva budućnost pretpostavlja nevjerojatni tehnološki napredak koji bi možda mogao upozoriti buduće putnike u svemir na opasnosti otrovnih biljaka kakve nikada ranije nisu niti vidjeli. Ali čak i tada, ako znanost kaže da je čudna plava rajčica u vašoj ruci sigurna, biste li bili spremni na prvi zalogaj vanzemaljskog povrća?