Rezervni dijelovi za automobile: Cijene iz godine u godinu – rastu!

Povećanje cijena tumači se i svojevrsnim monopolom proizvođača automobila, koji su zaštitili sve vidljive dijelove vozila

U Hrvatskoj je teško ili nemoguće doći do nekih podataka koji bi bili zanimljivi vozačima, ali zato uvijek imamo Njemačku. Tamošnja udruga osiguravatelja (GDV) statistički prati cijene svih isplaćenih troškova za popravak automobila i jasno se vide trendovi, odnosno primjetan je rast cijena. Prosječan trošak za popravak automobila koji je sudjelovao u prometnoj nesreći bio je 2013. godine 2400 eura, a prošle godine iznosio je 2800 eura.

GDV je objavio da su u odnosu na prošlu godinu, autodijelovi poskupjeli za 4 posto, a najveći je porast zabilježen u cijeni odbojnika – čak 7 posto. Dugoročno, od 2013. godine, najviše su rasle cijene stražnjih svjetala (više od 50 posto).

Povećanje cijena tumači se i svojevrsnim monopolom proizvođača automobila, koji su zaštitili sve vidljive dijelove vozila. Zbog toga cijene rastu, odnosno oni sami mogu diktirati tarife. Čini se, na kraju, da i ovzači plaćaju cijenu tranzicije na električne automobile, odnosno skupa ulaganja u tehnologiju koja je, barem zasad, upitne isplativosti.