Sve smo bliže brzom punjenju baterija: Za deset minuta 310 kilometara!

Znanstvenici sa sveučilišta Penn State objavili su u časopisu Joule rad u kojem naglašavaju da imaju rješenje za problem takozvanih dendrita

Popularnost električnih automobila ograničenog je dometa, a tom kratkom luku najviše doprinose visoka cijena te sporo punjenje baterija i njihov kapacitet (uz još skroman broj punionica). Ovdje ćemo se baviti brzinom punjenja jer se upravo pojavila vijest o radu znanstvenika koji misle da su riješili problem.

Naime, povećavanjem brzine punjenja, baterije se šire i razvijaju takozvane dendrite. Tada su u litiju, kojim su obložene ćelije, javljaju pukotine i rupice. Različite brzine punjenja stvaraju dendrite različitih oblika. Baterije potom postaju nestabilne i podložne kratkim spojevima, a znate i sami da to nije dobro.

Znanstvenici sa sveučilišta Penn State objavili su u časopisu Joule rad u kojem naglašavaju da imaju rješenje za ovaj problem. Misle da je moguće ubrzati punjenje baterija takozvanim asimetričnim temperaturama punjenja i pražnjenja. Njihovom metodom anulirale bi se dendrite, a za deset minuta bi bilo moguće napuniti baterije za domet oko 310 kilometara. Istraživanje se nastavlja i uskoro ćemo dobiti odgovor je li ovaj tip punjenja moguć kod električnih automobila. To bi bio veliki napredak i omogućio bi da se uz punjače zadržite tek malo duže nego na benzinskim stanicama kod konvencionalnih automobila.