Egipat će u orbitu poslati svoj prvi komunikacijski satelit

Satelit od 5,6 tona, kojeg su napravili Airbus i Thales Alenia Space (TAS), ostat će u orbiti najmanje 15 godina kako bi omogućio svakom dijelu Egipta pozive i internetske usluge,

Egipat će u petak lansirati svoj prvi komunikacijski satelit u orbitu, što će reći kako će poboljšati svoju komunikacijsku infrastrukturu i internetske usluge i privući ulaganja. Satelit zvan Tiba-1 trebao bi se lansirati pomoću rakete Arianespace iz svemirskog centra u Francuskoj Gvajani. Ime je dobio po Tebi ili Tibi na arapskom jeziku, drevnoj egipatskoj prijestolnici čija se ruševina nalazi u modernom južnom gradu Luksoru. Satelit od 5,6 tona, kojeg su napravili Airbus i Thales Alenia Space (TAS), ostat će u orbiti najmanje 15 godina kako bi omogućio svakom dijelu Egipta pozive i internetske usluge, rekli su državni dužnosnici.

– Satelit će Egiptu pružiti paralelnu komunikacijsku mrežu, uz trenutnu kopnenu mrežu i snažnu telekomunikacijsku infrastrukturu – izjavio je za Reuters Mohamed Elkoosy, izvršni direktor egipatske svemirske agencije.

– Rast gospodarstva ovisi o snažnoj komunikacijskoj mreži – dodao je.

Egipatska svemirska agencija upravljat će satelitom iz kontrolnog centra u Kairu. Egipatski ministar komunikacija Amr Talaat rekao je u izjavi da satelit predstavlja značajan kvalitativni skok u području komunikacija i informacijske tehnologije (ICT). Područje koje će obuhvaćati Tiba-1, uključuje i neke susjedne arapske i afričke zemlje, zato postoji mogućnost da će im Egipat ubuduće možda prodavati i satelitske usluge.