Ići na servis ili malo pričekati: Ignoriranje manjih kvarova na automobilima može biti skupo!

Čak 54 posto vozača čeka od trenutka kad se prvi put pojavi problem na automobilu pa sve dok ne otkaže poslušnost i više nije u voznom stanju

Mnogi vozači, pogotovo starijih vozila, koji se jamstva sjećaju kao nečega dalekog i egzotičnog, odlučuju čekati nakon prve uključene signalne lampice i produžiti vožnju dok ide… To bi mogla biti iznimno skupa navika, jer su interventni popravci često mnogo jeftiniji od strategije čekanja.

Mreža britanskih servisa ClickMechanic napravila je istraživanje i došla do rezultata da čak 54 posto vozača čeka od trenutka kad se prvi put pojavi problem na automobilu pa sve dok ne otkaže poslušnost i više nije u voznom stanju. U tom periodu ne žele ići meheničaru. Naravno, novac je jedan od najvažnijih razloga, ali automobil koji je neispravan nerijetko troši više goriva pa ćete te kune ili funte ionako prosuti na cesti.

S novim uljem ili zračnim filtrima motor radi bolje i troši manje goriva. Redoviti odlasci na servis važni su i zbog sigurnosti. Uključi li vam se neka signalna lampica na instrumentnoj ploči, provjerite o čemu se radi.

Samostalno možete provjeriti razinu ulja u motoru (barem jedanptu svaka dva tjedna), te tekućine, pogotovo antifriz.