Nekoliko zimskih savjeta: Treba li smanjiti tlak u gumama, odspojiti akumulator…

Neki vozači u nervozi pokušavaju spustiti zaleđene bočne prozore, očekujući da će ona očistiti trenjem o gume uz okvir vrata

Sa zimskim vremenom dolazi vozačke navike koje se razlikuju od onih ljetnih. Doduše, ova zima zasad djeluje više kao bliski rođak proljeća, ali doći će i hladniji dani pa se treba pripremiti. Navest ćemo vam tri savjeta za bolje održavanje automobila i vožnju.

Otvaranje zamrznutih bočnih prozora – neki vozači u nervozi (žurba na posao, voze djecu u školu…) to čine, očekujući da će ona očistiti trenjem o gume uz okvir vrata. To nije dobro i pametno jer tako možete oštetiti elektromotor koji pokreće prozore. Pogotovo ako su prozori toliko zaleđeni da se ne miču s mjesta. Očistite ih ručno pa kad se kabina ugrije tek onda ćete spustiti i dizati prozore – ako će vam to zatrebati iz nekog razloga.

Odspajanje akumulatora – neki će vozači pokušati tako zaštititi izvor električne energije. To nije pametno jer se tako alarm u vozilu može učiniti neaktivnim, a postoji i opasnost od gubljenja podataka u računalima vozila.

Smanjiti tlak u gumama zimi – s radijalnim gumama nema previše smisla, odnosno može se primijeniti tek u ekstremnim situacijama. Nećete poboljšati grip (čak ćete ga i smanjiti), a automobil će vam trošiti više goriva, gume će se više trošiti… Smanjeni tlak u gumama pomoći će vam tek kada je na cestama gust snježni pokrivač (i pri minimalnim brzinama do 50 km/h), ali biste ga odmah s prelaskom na čišći asfalt morali vratiti na tvornički propisanu vrijednost.