Emisije štetnih plinova: Mercedes-Benz će smanjiti broj svojih sportskih AMG automobila za čak 75 posto?!

Već od sljedeće godine vidjet ćemo mnogo više Mercedesa s motorima s četiri cilindra

Teška vremena dolaze za proizvođače moćnih sportskih automobila. Emisijski propisi Europske unije penalizirat će financijski sve proizvođače čija ukupna prodana flota vozila u jednoj godini prijeđe 95 g/km CO2. Na mukama je i Mercedes-Benz čiji je prosjek sada 138 g/km CO2, a sljedeće godine će te emisije morati reducirati ili će plaćati penale u milijunskim iznosima. O eurima govorimo, naravno.

Financial Times objavio je vijest da Mercedesovi trgovci očekuju da će im broj raspoloživih AMG modela biti smanjen za čak 75 posto. Mnogi to nazivaju velikom katastrofom jer su im sportski AMG modeli najprofitabilniji. No, njih uglavnom pokreću moćni V8 i V12 motori, koji emitiraju previše CO2. Financial Times navodi da bi se redukcije u ponudi mogle odnositi čak i na šestcilindrični benzinski trolitreni motor, koji nije dio AMG flote.

Već od sljedeće godine vidjet ćemo mnogo više Mercedesa s motorima s četiri cilindra. V8 i V12 ostat će u ponudi, ali njihov broj bit će značajno reduciran, navodi FT.