Opasnost u prometu: Gotovo polovica vozača ne koristi naočale premda ne vide dobro!

Najčešći problemi koji mogu utjecati na vid i vožnju su dijabetska retinopatija, glaukom te miopija, odnosno kratkovidnost

O tome da smo sami svoji liječnici često se priča, ali o tome da naša ponašanje može ugroziti druge – rijetko. Britanska osiguravajuća kuća Direct Line provela je veliko istraživanje u koje je uključila 100 optometrista i došla do frapantnih rezultata. Od svih vozača koji moraju nositi leće ili naočale zbog lošijeg vida, čak 44 posto priznaje do to ne čine. Mnogi od njih tvrde da voze automobil premda ne vide dobro.

Britanci su jasno definirali da vozači moraju pročitati registarske pločice s udaljenosti 20 metara. Ako to ne uspiju, ne vide dobro i moraju na pregled, odnosno trebaju naočale ili leće za vožnju. Najčešći problemi koji mogu utjecati na vid i vožnju su dijabetska retinopatija, glaukom te miopija, odnosno kratkovidnost.

Podaci iz ovog istraživanja su loši, a Velika Britanija je zemlja u kojoj, statistički u odnosu na broj stanovnika, najmanje ljudi stradava u prometu. Možemo samo zamisliti kako je u Hrvatskoj.